main-logo
Nieuws
Voorlezen

Nieuws

Nationale voorleesdagen

Online voorlezen, hoe dan?

Van 20 tot 30 januari zijn de nationale voorleesdagen. Op dit moment zijn de meeste scholen dicht, hoe pak je dit aan tijdens de lockdown? Als je momenteel online lesgeeft weet je er alles van. De aandacht van leerlingen trekken is veel makkelijker fysiek dan online. Het voorlezen van een boek is helemaal lastig omdat je dan in het conflict zit tussen de plaatjes in het boek laten zien en oogcontact met de leerlingen houden. Op deze pagina een aantal tips.

Wie leest er voor?
Je kan als leerkracht voorlezen, maar je kan ook ouders uitdagen om in deze week een boek voor te lezen. Als je het voorlezen met de klas gaat oppakken hebben we een aantal suggesties:

  • Pak een paar fysieke objecten die relevant zijn voor het verhaal. Hiermee kan je alvast het onderwerp voorbewerken en ook tijdens het verhaal kan je deze objecten terug laten komen.
  • Leerlingen moeten zeker 80% van je woorden begrijpen als je gaat voorlezen. Je kan de woorden eerst gaan aanbieden en na een aantal dagen het boek voorlezen. Je kan ook de methodiek van woorden in prenten inzetten.
  • Je kan leerlingen clusteren op taalgebied. Je kan dan een ouder, of een leerling die kan lezen in de betreffende taal, vragen om een prentenboek in bijv. Pools voor te lezen. Als leerkracht ben je dan online om dit te begeleiden. Dit kan een fysiek boek zijn (van school of van de ouders) maar het kan ook een online boek zijn van bijv. storyweaver.
  • Je kan ook het boek tweetalig voorlezen. Dus het bovenstaande voorbeeld maar dan bij elke bladzijde ook de Nederlandse tekst vertellen, of voorlezen met kernwoorden.
  • Een filmpje maken van het verhaal van het boek (bijv. met gebruik van stopmotion). Je bepaalt dan zelf welke woorden je gebruikt. Gezamenlijk kunnen jullie het filmpje online kijken, af en toe stop je het filmpje en vraag je om reactie.
  • Het is ook erg leuk als iedereen een aantal karakters uit het boek fysiek bij zich heeft liggen terwijl er wordt voorgelezen. Op de Pinterest pagina van de boekenkaravaan vind je vele hoofdpersonen van prentenboeken die je kan uitknippen.

Op de site van meertaligheid.be vonden we een mooie folder met nog meer tips:
Voorlezen aan meertalige kinderen

Prentenboek van het jaar ook in Pools, Arabisch en Turks
Coco kan het!, geschreven en geïllustreerd door Loes Riphagen (Uitgeverij Gottmer) is verkozen tot Prentenboek van het Jaar 2021. Tijdens De Nationale Voorleesdagen, die starten op 20 januari 2021, kun je in de bibliotheek een gratis Poolse, Turkse of Arabische vertaling ophalen van het Prentenboek van het Jaar Coco kan het!  Ondanks dat veel bibliotheken dicht zijn kan je vaak wel boeken online reserveren en afhalen.  Dit gratis mini-boekje is puur voor de vertaling, daarnaast is een origineel prentenboek nodig voor de platen.

Als school interesse in deze gratis boekjes (20+ exemplaren per taal)?
Naar site NDB Biblion

Online prentenboeken
Als je als school lid bent van de bibliotheek dan heb je gratis toegang tot de online bibliotheek. In de online bibliotheek staan vele prentenboeken en lees-/luisterboeken. Leerlingen die zelf ook lid zijn, gratis voor kinderen, kunnen zelf ook inloggen en een luisteren naar een luisterboek.
Online bibliotheek

Veel tips rondom ‘Coco kan het!’
Er zijn veel sites met liedjes, knutselactiviteiten, filmpjes rondom het prentenboek ‘Coco kan het!’. Bij de knutselactiviteiten ben je afhankelijk van de knutselspullen die leerlingen thuis hebben, of die je als school beschikbaar stelt. Wij delen hieronder een liedje dat is gemaakt bij het boek ‘Coco kan het!’ en een knutselactiviteit.
Een liedje
Knutsel je eigen coco

Voorleesliedje in 12 talen
Op de site van Boekstart staat het liedje ‘de voorleestrom’ . Dit liedje is vertaald en ingezonden in 12 talen. Het liedje is te beluisteren in het Nederlands, Fries, Turks, Arabisch, Spaans, Pools, Frans, Mandarijn, Engels, Berbers, Tigrinya en Zweeds. Je zou het liedje in kunnen zetten voordat je gaat voorlezen. De ene keer zing je het een de ene taal, de andere keer in een andere taal.
Naar het liedje in 12 talen
Tekst van de voorleestrom in meerdere talen

Anderen bekeken ook

Meertalige boeken in de klas

Meertaligheid, meer info

Deel deze pagina