main-logo
Nieuws
Toets- en observatiemiddelen

Nieuws

Alle nieuwsitems voor primair onderwijs

Meewerken aan nieuwe toets NT2

Een nieuw instrument om de NT2-vordering van jonge nieuwkomers adequaat te kunnen meten? Écht nodig, niet waar? Dáár gaat het Coloring Book Team van de Universiteit Utrecht zich voor inzetten met het project Nederlands voor alle kinderen.

Nieuwkomers leren heel veel in het eerste jaar dat ze in Nederland zijn, maar hun kennis is natuurlijk niet te vergelijken met die van Nederlandstalige kinderen. Wij willen een methode ontwikkelen die afgestemd is op nieuwkomers en die het leerproces en de grote vooruitgang van deze kinderen zichtbaar maakt.

Om dit doel te bereiken hebben we de hulp nodig van leerkrachten en professionals die met nieuwkomers werken. Nog specifieker:

  • vrijwilligers die ons willen adviseren over de woorden en constructies in het Nederlands die we moeten kiezen voor de nieuwe test (de komende weken);
  • (taal)scholen die ons de mogelijkheid geven om jonge nieuwkomers te testen (waarschijnlijk vanaf september 2022).

De test die we gaan ontwikkelen is gebaseerd op onze Coloring Book-methode, een digitale applicatie die eruit ziet als een inkleurspelletje. Kinderen vinden het prachtig!

Voor ons project zijn wij op zoek naar kinderen van 4 t/m 10 jaar die (op het moment van het testen, dus september 2022) maximaal twee jaar in Nederland zijn én op een school of in een klas zitten waar ze specifiek NT2 onderwijs krijgen.

We zouden het enorm op prijs stellen als jullie mee willen doen! Samen kunnen we ervoor zorgen dat de (taal)ontwikkeling van deze kinderen echt in kaart wordt gebracht.

Voor meer informatie over het project kun je terecht op de website van Coloringbook. Vragen worden met liefde beantwoord en kunnen worden gestuurd naar coloringbook@uu.nl.

Ik werk graag mee!

Bedankt voor uw tijd en aandacht en graag tot snel.

Het team van het Coloring Book project

Deel deze pagina