main-logo
Nieuws
Opzet scholen

Nieuws

Alle nieuwsitems voor primair onderwijs

Wederom nieuwe noodopvanglocaties voor asielzoekers

We schreven al eerder dat er in Heumensoord, Zoutkamp en Zeist tijdelijke opvanglocaties zijn ingericht. Inmiddels zijn er nog ongeveer 30 locaties bijgekomen. Als LOWAN ervaren we dat als deze tijdelijke opvanglocaties binnen een straal van 10 km. van een nieuwkomerslocatie worden gestart, er vaak een verbinding mogelijk is. Door deze verbinding wordt er al in een vroeg stadium expertise gedeeld en wordt het onderwijs vaak vlot gestart.

Sterke voorbeelden

  • In een hotel in Farnsum startte half september een noodopvanglocatie voor 175 asielzoekers. De ruim 40 kinderen in de basisschoolleeftijd konden binnen snel starten in een nieuwkomersklas op basisschool de Rietpluim. Hier zit een ervaren nieuwkomersteam. Het geweldige team bedacht inventief en snel oplossingen!
  • In Huize Alexandra in Almelo werd een noodopvanglocatie voor 250 asielzoekers ingericht. Het enthousiaste team van Het Palet in Almelo organiseerde vlot onderwijs voor de ongeveer 40 leerlingen. Chapeau!
  • De voormalige Stay Okay in Heeg werd beschikbaar gesteld aan het COA voor een noodopvang van 150 asielzoekers. De Master Amiko in Sneek kreeg een dislocatie en de ongeveer 40 leerlingen kregen onderwijs van teamleden van deze school.
  • In Emmen kwamen er 150 asielzoekers in een Fletcher Hotel te wonen. De nieuwkomersschool in Emmen zat vol, maar door snel schakelen en goede communicatie gaan de leerlingen nu naar de Smeltkroes in Aalden. Mooie samenwerking!

Knelpunten
Als LOWAN ondersteunen we de gemeente, het schoolbestuur en natuurlijk de teamleden rondom de organisatie van het onderwijs. We denken mee met de kaders en verantwoordelijkheden, zoals bijvoorbeeld over het organiseren van onderwijs aan deze specifieke doelgroep, de onderliggende financiƫn en ondersteunen het team in het meedenken met de inhoud van het programma.

Het is een grote uitdaging om onderwijs te organiseren voor een paar maanden, denk alleen al aan het werven van personeel en het fysieke schoolgebouw. Maar ook meubilair en inrichting kan voor knelpunten zorgen.

Veel huidige COA-locaties zitten vol. Dit betekent dat er ook elders in het land tijdelijke noodopvanglocaties komen. Elke week spreken wij met COA en OCW over de huidige stand van zaken zodat we zo goed mogelijk kunnen ondersteunen.

Mocht er een noodopvanglocatie openen bij jou in de buurt en je wilt iets betekenen, bel/mail ons gerust.

Anderen bekeken ook

info

COA

blog

Er komt een noodopvang... en nu?

Deel deze pagina