main-logo
Nieuws
Boeken

Nieuws

Alle nieuws uit het primair onderwijs

Nationale voorleesdagen, wat ga jij doen?

Van 25 januari tot 4 februari zijn de nationale voorleesdagen. Een mooie kans om aandacht te besteden aan voorlezen in de thuistaal of aan het voorlezen in het algemeen.

Een boek lezen in vele talen
Het is ontzettend leuk om een halfuur in te roosteren om door de hele school hetzelfde boek te lezen, maar in diverse talen. Je kan ouders, vrijwilligers, leerlingen het boek voor laten lezen in hun eigen taal. Maar het is ook mogelijk om via de site ‘prentenboekeninalletalen.nl’ zijn 8 prentenboeken vertaald in ongeveer 35 talen.

Een leuke activiteit, en daarna kan je in de vaste groepen aan de slag met het boek.
Prentenboeken in alle talen

Nederlands prentenleesboek ‘Kat Kaat is weg’
Prentenleesboeken hebben drie kenmerken:

  • Omdat kleurige beelden sneller binnenkomen dan woorden, vormen die de basis;
  • Losse woorden dienen om hen snel aan de praat te krijgen en prikkelen de leeslust;
  • Met die leeslust kan meteen iets gedaan: doelbewust sluit de tekst aan bij AVI M3 (het niveau van beginnende lezers), zodat kinderen het heel vlot zelf kunnen lezen.

Tevens is er de actie: Actie Boektraktatie: honderden prentenleesboeken worden het land in geslingerd om er na het voorlezen ruim 10 nieuwkomersklassen op te trakteren. Daarnaast wordt aan een aantal scholen een schenking gedaan, in de vorm van een samengesteld speels pakket, waarin naast prentenleesboeken een spelletje bij beide boeken, beschilderde poppetjes voor een verteltafel en een toneelleesboekje voor beginnende lezers. Dat totaalpakket met vernieuwend materiaal kan in de school rouleren en jarenlang voor nieuwkomers worden ingezet.

Voor meer informatie: www.dejongeteksten.nl

Ander leuk idee?
Deel het in jouw regio community.
LOWAN-PO community

Anderen bekeken ook

Boeken

Boeken in vele talen op school

Meertaligheid

Hoe maak je gebruik van de thuistalen?

Deel deze pagina