main-logo
Nieuws
Boeken

Nieuws

Alle nieuws uit het primair onderwijs

De Nationale Voorleesdagen, wat ga jij doen?

Van 24 januari tot 3 februari zijn De Nationale Voorleesdagen. Een mooie kans om aandacht te besteden aan voorlezen in de thuistaal of aan het voorlezen in het algemeen.

Een boek lezen in vele talen
Het is ontzettend leuk om, tijdens De Nationale Voorleesdagen, een half uur in te roosteren en door de hele school hetzelfde boek te lezen in diverse talen. Je kan ouders, vrijwilligers, leerlingen het boek voor laten lezen in hun eigen taal. Het is ook mogelijk om via de site ‘prentenboekeninalletalen.nl‘ een van de 11 boeken te kiezen en die voor te laten lezen. Ieder prentenboek op deze site is vertaald in ongeveer 35 talen.

Prentenboek van het jaar ‘Help! Een verrassing!’
Dit jaar staat het prentenboek van het jaar ‘Help! Een verrassing!’ centraal tijdens De Nationale Voorleesdagen. Bij de bibliotheek zijn vertaalde versies (Pools, Oekraïens, Arabisch en Turks) van dit boek beschikbaar. Spreken leerlingen een andere taal? Dan biedt prentenboekeninalletalen.nl een oplossing, zij hebben 30 audiovertalingen gemaakt van dit boek. Hierdoor kunnen veel leerlingen en ouders het boek lezen en/of luisteren in de taal die ze goed beheersen.

Nederlands prentenleesboek ‘Kat Kaat is weg’ vertaald
Joke de Jonge is auteur van twee prentenleesboeken die ze schrijft in actieve samenwerking met het werkveld. De boeken ‘Kat Kaat is weg’ en ‘Klaas Konijn is weg’ zijn veelvuldig voorgelezen aan leerlingen die nog maar kort in Nederland zijn. Daarna gaan leerlingen het boek zelf lezen en er speels mee aan de slag. Door de verwerking is het boek ook in te zetten voor leerlingen van 9 jaar en ouder. Leerkrachten delen met de auteur goede ideeën voor materiaal dat bij het prentenleesboek past. Op dit moment zijn er in de materialenbank vele vertalingen, memories en kleurplaten te vinden. Er is ook een filmpje van een leerkracht die het boek voorleest aan haar groep, dit kan wellicht andere leerkrachten steun bieden.

Deel en win een prijs!
We zijn erg benieuwd hoe jij in je groep aandacht besteedt aan De Nationale Voorleesdagen. Deel jouw verhaal, foto of materiaal via de LOWAN-community en maak kans op het boek ‘Iedereen telt mee‘.

Naar de community

Anderen bekeken ook

Boeken

Boeken in vele talen op school

Meertaligheid

Hoe maak je gebruik van de thuistalen?

Deel deze pagina