main-logo
Nieuws
Kindgesprekken

Nieuws

Mooie voorbeelden van online kindgesprekken

Serieus luisteren naar kinderen is belangrijk. Het versterkt je relatie met de leerling en heeft een positief effect op het welbevinden van de leerling. Maar online met nieuwkomers is dit een extra grote uitdaging. Hieronder delen we een aantal tips. Heb je ook nog een tip? Mail ons deze dan voegen we jouw tip toe.

Kleine groepjes
In een nieuwkomersgroep in Assen maken ze kleine instructiegroepjes van 3 leerlingen. Hierdoor zijn onderlinge gesprekjes mogelijk en contact met elkaar. In deze kleine groepje is een gesprekje mogelijk. Ook kunnen leerlingen met elkaar in gesprek.

Leerlingen nemen initiatief
In de nieuwkomersschool in Haarlem is er dagelijks contact met de leerlingen.  Leerkrachten plannen de tijden in. Maar ook leerlingen kunnen zelf inbellen naar de leerkracht. Hierdoor kunnen leerlingen zelf het initiatief nemen voor een gesprek. Naast het dagelijks contact is dit eigen initiatief erg belangrijk.

Stel goede vragen
Luisteren…luisteren… en stel goede vragen. Dit is niet anders naar volwassenen dan leerlingen. Denk aan alle handige ezelbruggetjes: OMA, NIVEA etc.. Lotte en Alette hebben de tips samengevat op hun website.
Meer tips en informatie

Waarover gaan we in gesprek?
We werken nu al een tijdje online dus de huisdieren, broertje, slaapkamer etc.. heb je wellicht al gezien. Als de leerling nog weinig Nederlands spreekt is het handig om het onderwerp¬† beeldend te brengen, hier heeft de leerling hou vast aan. Als de leerling al wat meer Nederlands spreekt kan je wellicht ‘wheeldecide‘ inzetten, dit ter variatie. Hieronder een indruk ter inspiratie.

 

 

Anderen bekeken ook

Kindgesprekken

Samen spelen

Deel deze pagina