main-logo
Nieuws
Meertaligheid

Nieuws

Alle nieuws uit het primair onderwijs

Meertalige start van de nationale voorleesdagen

De leerlingen die bij jou in de klas zitten worden in een andere thuistaal, dan het Nederlands, opgevoed. Helaas wordt niet iedereen in deze taal voorgelezen. Soms omdat een ouder niet kan lezen, soms omdat ouders niet weten dat een goede ontwikkeling van de thuistaal helpt bij het leren van de schooltaal, meestal omdat er geen boeken in huis zijn. Als school kunnen we hierbij ondersteunen.

Boek van het jaar vertaald in 30 talen!

Op 26 januari 2022 starten de nationale voorleesdagen. Een mooi moment om een meertalige start te maken. Het prentenboek van het jaar ‘Maar eerst ving ik een monster‘ staat centraal op deze nationale voorleesdagen. Waarschijnlijk laten de corona maatregelen nog niet toe dat ouders de school in komen, hierdoor is het niet mogelijk om ouders te laten voorlezen op school. Een kans om het anders aan te pakken. Op de site van de ‘Prentenboeken in alle talen‘ is het prentenboek van het jaar in 30 talen vertaald! Deze vertalingen zijn gratis te beluisteren via deze site. Tevens zijn er in het Arabisch, Pools en Turks gratis mini-boekjes van dit boek beschikbaar via de bibliotheek.

De leerlingen kunnen dan thuis met ouders naar het verhaal luisteren. Op school kan je op woensdag 26 januari 2022 gezamenlijk starten met bijv. monsters maken of lasso’s werpen op het plein rondom letters en cijfers.
Zie voor meer inspiratie op de site van Juf Anke.

Prentenboekeninalletalen.nl

Mocht je weinig Arabisch, Pools en Tigrinya sprekende leerlingen op school hebben, dan is het verhaal ‘Maar eerst ving ik een monster‘ best lastig om te begrijpen zonder plaatjes. Indien dit het geval is, zou je het boek ‘Kom uit die kraan‘ kunnen gebruiken. Ook dit boek is vertaald in 30 talen en deze vertalingen kunnen gratis beluisterd worden via de website ‘Prentenboeken in alle talen‘.

Anderen bekeken ook

meertaligheid

Informatie voor ouders

Global Talk

Korting op tolkdiensten

Deel deze pagina