Nieuws
Vergroten van leesmotivatie

In de kinderboekenweek zijn lezen en leesmotivatie belangrijke peilers op veel basisscholen. Hieronder een paar mooie tips hoe je de leesmotivatie kunt vergroten bij nieuwkomers.
Interactief voorlezen gekoppeld aan activiteiten
“Voorlezen heeft een positief effect op woordenschat, spelling, tekstbegrip en de leesattitude. Dit effect wordt nog groter als voorlezers vragen stellen over het verhaal.. of andere interactieve voorleestechnieken gebruiken” (Leesmonitor, 2023). In Hengelo hebben ze een les gefilmd, een mooi voorbeeld van interactief voorlezen en na afloop verwerkingsoefeningen. ‘Kat Kaat is weg’ was het boek dat werd voorgelezen, dit boek is ook ingesproken in diverse talen.
Kat Kaat is weg
Staan er serie boeken bij jullie op school?
Serie boeken zijn boeken met dezelfde hoofdpersoon/-personen. Hadewych Verkuyl schreef een blog waarin ze voordelen van serieboeken opsomt. Een van de belangrijke voordelen die ze noemt is dat als leerlingen de achtergrondinformatie begrijpen wat er dan voor zorgt dat je ook andere elementen in het verhaal makkelijker begrijpt. Dit begrip geeft de leerling zelfvertrouwen en kan daardoor ook zelf dingen voorspellen. Vervolgens geeft ze ook nog tips waar je serie boeken in andere talen kunt kopen.
Kinderboeken in andere talen
Voorlezen aan meertalige kinderen
Voorlezen is iets waar zowel jonge- als al wat oudere kinderen enorm van kunnen genieten. Het is meer dan enkel een leuk en gezellig moment van samenzijn: voorlezen heeft ook een positief effect op de taal- en leesvaardigheid van kinderen en op hun sociale en emotionele ontwikkeling. Ze zijn meer betrokken, vergroten hun woordenschat en kunnen zich beter concentreren.
Voor meertalige kinderen zijn de voordelen van voorlezen zelfs nóg groter, op voorwaarde dat er positieve aandacht is voor hun thuistaal. Het onderwijscentrum Gent heeft een folder gemaakt met diverse waardevolle tips.
Folder voorlezen aan meertalige kinderen