main-logo
Nieuws
Deel lesmateriaal

Nieuws

Alle nieuwsitems voor primair onderwijs

Deel lesmateriaal op Wikiwijs

Er is een prachtige Wikwijspagina ontwikkeld specifiek voor lesmateriaal voor nieuwkomers. Dit is een doorontwikkeling vanuit de Facebookgroep naar nu een professionele Wikiwijkspagina! Hieronder meer over het ontstaan van deze pagina en hoe je kunt bijdragen.

De vluchtelingenstroom
In 2015 staken vluchtelingen massaal de Nederlandse grens over. De nieuwkomers hadden behoefte aan passend en kwalitatief onderwijs. Het beschikbare digitale lesmateriaal was gedateerd. Leraren in het nieuwkomersonderwijs wilden lesgeven met actueel, relevant en kwalitatief materiaal. Ze gingen in gesprek met uitgevers van lesmateriaal en lieten hen weten dat de nieuwkomers dringend nieuw materiaal nodig hadden. Ondertussen gingen de leraren zelf lesmateriaal ontwikkelen. Het resultaat deelden ze online met collega-leraren. Een paar gedeelde documenten groeiden snel uit tot een levendige online community op Facebook. Velen volgden het voorbeeld van de pioniers en deelden open lesmateriaal. Actueel lesmateriaal was beschikbaar voor elke leraar die lid was van de Facebookgroep. De leden bleven consistent posten. Ze hadden hun doel bereikt. Of niet? Lessen verdwenen onderaan de tijdlijn of werden gearchiveerd in persoonlijke e-mailaccounts. En leraren zonder Facebookprofiel liepen waardevolle lessen mis. De pioniers vreesden dat het digitale lesmateriaal zou verdwijnen. Er ontbrak iets.

Open lesmateriaal voor nieuwkomers krijgt een vast onderkomen
Sinds kort werken de grondleggers van de online Facebook community samen met Kennisnet. Het doel? Open lesmateriaal voor nieuwkomers verzamelen, uploaden, metadateren en beoordelen om de complete collectie leermiddelen via de nieuwe themapagina op Wikiwijs beschikbaar te maken.

De themapagina voor nieuwkomersonderwijs biedt de volgende voordelen:

  • Het materiaal is openbaar en toegankelijk voor iedereen.
  • Het lesmateriaal blijft bewaard op een vaste plek.
  • Leermiddelspecialisten beoordelen het materiaal op kwaliteit.
  • De lessen zijn gemetadateerd, dus gemakkelijk te vinden via de zoekfunctie.
  • Zoeken per leermethode is mogelijk, zoals ‘Wereld vol woorden’.

Verschil LOWAN lesmaterialendatabase en Wikiwijs nieuwkomerspagina
In LOWAN lesmaterialendatabase staat de methode, op de Wikiwijspagina een uitgewerkt lesidee bij de methode. In de LOWAN lesmaterialendatabase staat lesmateriaal van een uitgever of fabrikant. Op de Wikiwijspagina staat materiaal dat de leerkracht heeft gemaakt. Nu weten we ook allemaal dat het niet altijd zo ‘zwart-wit’ is. Er zijn leerkrachten die zeer professioneel materiaal maken dat niet misstaat in de LOWAN lesmaterialendatabase.

Het kan gebeuren dat er materiaal zowel op het ene als het andere platform staat. Dit is niet erg. Ook zullen we gedurende de tijd gezamenlijk steeds beter voor ogen krijgen wat waar staat.

De themapagina vullen
Voel jij de behoefte om een verschil te maken in het nieuwkomersonderwijs? Werk mee aan dit initiatief en deel je les op Wikiwijs. Doe het niet voor ons. Niet voor je collega’s. Niet voor jezelf. Maar voor de nieuwkomers.

Zelf beoordelen?
Meld je aan als leermiddelspecialist, beoordeel het ingediende lesmateriaal en voeg het toe aan de themapagina. Wie weet wat je tegenkomt. Misschien raak je geïnspireerd door het werk van anderen en vind je een les die je zelf wilt gebruiken voor de klas.

Naar wikiwijspagina voor nieuwkomers

Anderen bekeken ook

Lesmateriaal database

Weer naar school

Deel deze pagina

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief PO

Aanmelden