main-logo
Nieuws
Bekostiging

Nieuws

Alle nieuwsitems voor primair onderwijs

Extra kwartaal bekostiging nieuwkomers

Voor nieuwkomers in het onderwijs is deze tijd extra uitdagend. Alle schoolteams, en dus ook teamleden van nieuwkomersscholen, zijn zeer creatief geweest en hebben al het mogelijke gedaan om leerlingen te bereiken. Maar omdat nieuwkomers vaak de Nederlandse taal nog niet goed spreken, is het afstandsonderwijs minder effectief gebleken dan voor leerlingen die de taal wel machtig zijn. Om deze achterstanden aan te pakken stelt het kabinet hiervoor €21 miljoen beschikbaar. Zowel voor het PO als VO betekent dit een kwartaal extra nieuwkomersbekostiging. Meer informatie volgt nog.

LOWAN had bij OCW aangekaart dat de taalontwikkeling van nieuwkomers vertraging opliep. Het nieuwkomersonderwijs draait om relatie en interactie en juist dat is op afstand nauwelijks goed te organiseren. Het zwemmen in een Nederlands taalbad is essentieel voor het leren van de taal, dat is nu niet mogelijk. Uiteraard was dit onder de aandacht van OCW en zijn we voortdurend in gesprek geweest om te kijken of de nieuwkomersbekostiging hierin mee kan bewegen. Fijn dat dit nu gehonoreerd wordt!

Nieuws rijksoverheid ‘Extra geld onderwijs door coronacrisis’
Kamerbrief compensatie en ondersteuningsmaatregelen onderwijs

Subsidieregeling inhaal- en ondersteuningsprogramma’s

Scholen in het PO, VO, MBO krijgen financiële hulp bij het bieden van hulp en maatwerk voor leerlingen en studenten die door de maatregelen rondom de coronacrisis extra ondersteuning nodig hebben. Het kabinet maakt hiervoor €244 miljoen vrij. Hiermee kunnen scholen in de periode van de zomervakantie 2020 tot en met de zomervakantie 2021 leerlingen ondersteunen door extra programma’s aan te bieden naast de reguliere onderwijstijd. Scholen kunnen ervoor kiezen om dit uit te besteden zoals ook bij zomerscholen niet ongebruikelijk is.
De regeling wordt in de week van 25 mei gepubliceerd. Na publicatie komt er een verwijzing naar de regeling op onderstaande pagina van de rijksoverheid  te staan. De eerste subsidieaanvragen kunnen vanaf 2 juni 2020 worden ingediend.

Veelgestelde vragen over subsidieregeling

Anderen bekeken ook

1 mei teldatum

Weer naar school

Deel deze pagina