main-logo
Nieuws
Kinderboekenweek

Nieuws

Kinderboekenweek 4 t/m 15 oktober – Thema: Bij mij thuis

Over ongeveer 2 weken start De Kinderboekenweek 2023. Dit jaar is het thema van de Kinderboekenweek: ‘Bij mij thuis’. Thuis betekent voor iedereen iets anders en thuis bestaat in veel verschillende vormen. In het nieuwkomersonderwijs weten we dit als geen ander en hebben veel scholen al prachtige boeken over en ervaring met dit thema. Maar kennen jullie ook de nieuwste titels passend bij dit thema al?

Van 4 t/m 15 oktober 2023 vieren we de Kinderboekenweek. Het thema van dit jaar ‘Bij mij thuis’ gaat over wonen, diversiteit, afkomst, culturele verschillen, enzovoorts. Bij mij thuis leent zich prachtig voor thema’s van mondelinge taal (wonen) en burgerschapsonderwijs (bouwstenen: vrijheid en gelijkheid, identiteit, diversiteit en solidariteit). 

Tips van LOWAN
Willen jullie je boekencollectie uitbreiden, meer weten over het belang van lezen of zoek je lessuggesties? Dan hebben we een aantal tips: 

  • In september 2022 deelden we een artikel over meertalige boeken op jullie school. Bij de zoektocht naar boeken passend bij het kinderboekenweekthema ‘Bij mij thuis’ is deze informatie nog steeds handig.  
  • Op de website Kinderboeken.nl vind je een overzicht van de nieuwste kinderboeken bij dit thema, gesorteerd op leeftijdscategorie. Ook kun je op deze website terecht voor lestips en lesbrieven. 
  • Het vrolijke ontdekboek ‘Hé wie ben jij’ laat kinderen kennismaken met de diversiteit van mensen en culturen, aan de hand van kinderen van over de hele wereld. Aan bod komen de woningen van de kinderen, feesten en religies, gerechten, vervoersmiddelen, enzovoorts.    
  • Het boek ‘Allemaal gezinnen’ gaat over allerlei soorten gezinnen: eenoudergezinnen, adoptie, pleeggezinnen, gescheiden gezinnen, samengestelde gezinnen, enzovoorts. Door de rijke afbeeldingen en korte teksten zullen nieuwkomers met een nog laag taalniveau snel kunnen genieten van dit boek.  
  • Het boek ‘Kinderen van ver’ gaat over vier kinderen die gevlucht zijn en is gebaseerd op waargebeurde verhalen. ‘Kinderen van ver’ kan ook helpen om kinderen in het regulier onderwijs voor te bereiden op de komst van een gevluchte leerling.  
  • Uit de oude doos: Lestips van LOWAN bij het thema wonen.
    Nadat in februari 2022 de oorlog in Oekraïne uitbrak, zochten veel scholen met spoed lesmateriaal. LOGO3000 heeft toen een speciale pagina beschikbaar gesteld met daarop verschillende woordclusters. LOWAN vulde dit aan met lessuggesties voor het thema Wonen.  
  • Dit jaar Zomergasten gezien? Kinderboekenschrijfster en zomergast Bibi Dumon Tak legde onlangs in 5 minuten uit waarom het belangrijk is om kinderen veel te laten lezen en als leerkracht ook zelf veel (voor) te lezen. We vinden haar uitleg zó scherp, dat we iedereen aanraden dit fragment te bekijken (vanaf 01 uur en 19 minuten).  
  • Onderaan deze pagina vind je nog een inspirerend artikel opgesteld door Leesvink. Leesvink begeleidt scholen om tot een succesvolle schoolbibliotheek te komen en zet zich in voor een stimulerende leesomgeving op basisscholen. Speciaal voor LOWAN hebben zij titels gezocht die mooi passen bij het thema van de Kinderboekenweek en nieuwkomers. Ook geeft Leesvink tips over meertalige boeken op school en over de hulp die zij bieden bij het uitbreiden van de schoolbibliotheek. 

Tips van Leesvink

Deel deze pagina