main-logo
Nieuws
Multi media

Nieuws

Alle nieuwsitems voor primair onderwijs

Voorbeelden van technologie in het nieuwkomersonderwijs

In het nieuwkomersonderwijs is inzet van computer, tablets, telefoons (net als op een reguliere basisschool) niet meer weg te denken uit de klas. Hieronder een paar mooie voorbeelden. Wil je ook een voorbeeld delen? Mail ons.

Inzet QR-codes

QR-codes zijn die kleine vierkantjes die verwijzen naar een webadres. Je kan een boekje/pagina maken met diverse QR-codes die verwijzen naar digitale prentenboeken. Voorkant van prentenboek + QR-code en leerlingen kunnen zelfstandig aan de slag.
Een andere leuke manier is dat de QR-codes verwijzen naar korte filmpjes die de leerlingen zelf inspreken. Een van de taalklassen heeft op deze manier een speurtocht neergezet (binnen het schoolgebouw). Bij iedere filmpje spreken de leerlingen de instructies in waar de leerling nu heen moet lopen. Dit gaat over spreken, luisteren maar ook ruimtelijke vaardigheden.

Al bekend met de bee-bot?

Op sommige taalscholen is deze niet meer weg te denken. De bee-bot is een handzame robot die je een bepaalde route kan laten lopen. De leerlingen programmeren de bee-bot (robot) en de bee-bot loopt vervolgens over een mat heen. De bee-bot mat wordt gevuld met plaatjes of woorden. De leerlingen programmeren de bee-bot zodat die loopt plaatje naar plaatje (of van woord naar woord). Ook hier wordt er een beroep gedaan op diverse vaardigheden terwijl de leerlingen de woorden leren. Er zijn leerlingen die de route plannen en leerlingen die de bee-bot programmeren om de route te laten lopen.

Met de telefoon of tablet aan de slag om te filmen

Een filmpje maken kan zowel een werkvorm zijn als het eindresultaat. Je kan film op allerlei manier inzetten. Het kan een activiteit zijn binnen een circuit tijdens je taalles. Een leerling filmt, de ander spreekt. Daarna luisteren ze samen naar het filmpje, in veel gevallen kiezen leerlingen er voor om opnieuw de filmen (en verbeteren ze hun uitspraak/tekst).

Een ander prachtig voorbeeld is uitgevoerd door de ISK Utrecht (Ithaka Internationale Schakelklas) in samenwerking met Common Frames. Deze lessen zijn uitgewerkt in een lessenserie die op te vragen is bij Common Frames.

Common Frames

Deel deze pagina