main-logo
Nieuws
Inspiratie

Nieuws

Alle nieuws uit het primair onderwijs

Welk boek of artikel heeft jou geïnspireerd?

boekentips

LOWAN verbindt niet alleen graag de wetenschap aan de praktijk (en andersom!), maar vindt het ook belangrijk om vakliteratuur te delen. Daarom schrijven we regelmatig over interessante artikelen, boeken en onderzoeken en hebben we een database vol met vakliteratuur.

Verschillende werkgroepleden, expertisedelers en de landelijke adviseurs delen hun favoriete boek of artikel van 2023 graag met je. Wil jij ook vakliteratuur onder de aandacht brengen? Dan kun je het door jou gelezen of geschreven boek, artikel of onderzoek met ons delen via helpdesk@lowanpo.nl.

Tip van: Annemiek Louwerse (LOWAN werkgroeplid)

Titel boek/artikel: Zo werk je met rijke teksten / Anneleen Mulder

Anneleen beschrijft op welke manier een leraar lezen, luisteren, spreken en schrijven in samenhang kan aanbieden rondom rijke teksten. Met praktijkvoorbeelden, stappenplan en échte vragen. De leraar en de leerlingen ontrafelen samen de tekst en ondertussen wordt effectief Nederlandse taal geleerd.

Artikel lezen: Zo werk je met rijke teksten

Tip van: Lieke Verboeket (Landelijk adviseur)

Titel boek/artikel: Iedere taal is een wereld / Leila Jaffar en Rudi Suudi

Een boek over interculturele communicatie voor professionals. De auteurs gaan in op wat interculturele communicatie inhoudt en geeft daarnaast ook praktische strategieën en gesprekstechnieken om cultureel bepaalde verschillen in de communicatie te kunnen herkennen en daar effectief mee om te gaan.

Meer informatie over het boek: Iedere taal is een wereld

Tip van: Aurora Smit-de Groot (expertisedeler Zeeland/Zuid Holland)

Titel boek/artikel: Geletterdheid en schoolsucces / Erna van Koeven en Anneke Smits

Een fijn blog waarin wordt uitgelegd waarom het boek Rijke taal niet apart voor nieuwkomers wordt geschreven. Antwoorden op praktische vragen en heel bruikbaar bij het scholen van jouw team en het opdoen van nieuwe inzichten.

Lees blog: Geletterdheid en schoolsucces

Tip van: Marlien de Koning (Landelijk adviseur)

Titel boek/artikel: Een meertalig perspectief-over klankontwikkeling / Lisa Verbeek, Judith Stoep en Mirjam Blumenthal

Over het belang van een rijke taal (speel)leeromgeving en over het belang van de moedertaal als belangrijkste basis voor goede klankontwikkeling. Zodat kinderen met voldoende tijd en oefening klanken en woorden van de Nederlandse taal met meer gemak kunnen leren.

Tip van: Guusje Nagels (LOWAN communitymanager)

Titel boek/artikel: Als alle breinen werken / Saskia Schepers

Dit boek geeft inzicht in veelvoorkomende vormen van neurodiversiteit en de impact op individueel en teamniveau. Heel interessant om jezelf en de mensen met wie je samenwerkt beter te leren begrijpen!

Tip van: Boudien Bakker (Projectleider nieuwkomersonderwijs)

Titel boek/artikel: De tolk van Kabul / Matthieu Aikins

Het verhaal speelt zich af in 2016 maar is nog akelig actueel. Ik heb het verhaal als in één adem uitgelezen, maar had daarna even nodig een leespauze in te lassen om het gehele verhaal te verwerken. Voor wie deze bestseller nog niet heeft gelezen: een aanrader!

Tip van: Ank Stekelenburg (Landelijk adviseur)

Titel boek/artikel: Misschien moet je iets lager mikken / Milio van de Kamp

Een inkijk achter de voordeur van een kind, dat woont in een straat, in een wijk, voor wie een zorgeloze jeugd niet is weggelegd en waar de kansen niet voor het oprapen liggen en de veerkracht van dit kind om hiermee om te gaan.

Tip van: Els Pessers (Beheerder website)

Titel boek/artikel: Frankwatching / Diverse auteurs

Frankwatching is dé online bron voor het vakgebied marketing & communicatie. Alle trends op het gebied van contentmarketing zoals de opkomst van artificial inteligence als assistent, de waarde van videocontent en verdiepende content lees je op deze website.

Ga naar de website: Frankwatching

Tip van: Karin van Dijk (Landelijk adviseur)

Titel boek/artikel: Omgaan met hoogbegaafdheid op school / Renata Hamsikova

Hoogbegaafdheid komt ook voor onder anderstalige leerlingen, HB ben je al vanaf je geboorte. Waar herken je het aan, hoe ga je ermee om in je klas? Door dit boek leer je begrijpen wat leerlingen nodig hebben in je klas. En excuus, dit boek is niet gepubliceerd in 2023, maar reuze boeiend en kwam dit jaar op mijn pad.

Tip van: Eline van Haarlem (Regiocoordinator Oost)

Titel boek/artikel: Bijna alles wat je moet weten over thematisch onderwijs / Martin Bootsma en Eva Naaijkens

Zonder kennis (en dus woordenschat) is leesbegrip erg moeilijk. Met deze manier van thematisch werken, koppel je effectief leesonderwijs aan kennisopbouw. Je werkt hierbij aan lees-, spreek-, en schrijfvaardigheid en culturele geletterdheid. Aanrader!

Tip van: Karlijn de Jonge (Landelijk adviseur)

Titel boek/artikel: Hoe migratie echt werkt / Hein de Haas

Voor mijn werk kom ik regelmatig in de Brainport-regio. Hier zoeken onderwijsprofessionals samen naar manieren om de internationalisering goed te laten verlopen. Deze regio groeit en bloeit! Het politieke debat over migratie vind ik echter weinig optimistisch. Socioloog Hein de Haas ontkracht migratie-fabels en zet aan tot denken.

Tip van: Linda Toussaint (Regiocoördinator LimBra)

Titel boek/artikel: De vliegtuigklas / Carolien Frijns

Een boek over de toenemende diversiteit op school. Hoe kunnen we anderstalige kinderen het best helpen met het leren van Nederlands? Hoe ziet een krachtige taalleeromgeving eruit? Verhalen uit de praktijk en wetenschappelijke inzichten wisselen elkaar af.

Deel deze pagina