main-logo
Nieuws
In de schijnwerper

Nieuws

Alle nieuws uit het primair onderwijs

In de schijnwerper: obs de Verrekijker in Katwijk

LOWANPO215 940x370 1

Er zijn vele nieuwkomersscholen die expertise delen over hoe je goed onderwijs geeft aan leerlingen die nog maar kort in Nederland zijn. Graag willen we van elkaar leren. De komende tijd zullen we regelmatig mooie voorbeelden delen. Op obs De Verrekijker zijn ze nu ongeveer een jaar bezig met expertisedeling. Dit is vooral om NT2 kennis in de reguliere scholen te vergroten.

Adviesteam NT2

Het aantal NT2 leerlingen dat uitstroomt van een Taalklas naar het reguliere onderwijs is het afgelopen jaar enorm toegenomen. Twee leerkrachten van obs De Verrekijker zijn daarom één dag per week vrijgeroosterd om de expertisedeling vorm te geven. Hiervoor hebben zij het Adviesteam NT2 gevormd en kunnen daarmee alle primair onderwijs scholen in de Duin- en Bollenstreek van advies voorzien. De scholen in de regio kunnen met een hulpvraag terecht bij het Adviesteam NT2.

Toen zij net begonnen waren met het Adviesteam NT2, merkten de expertisedelers dat zij veelal dezelfde vragen kregen en informatie gaven. Daarom zijn ze bijeenkomsten gaan organiseren. Iedereen kon zich hiervoor opgeven en zo waren er ongeveer 70 personen bij twee bijeenkomsten aanwezig. Een derde bijeenkomst staat gepland voor november.

Inhoud bijeenkomsten

In deze bijeenkomsten wordt o.a. ingegaan op de volgende onderwerpen:

  • Overdracht Taalklas naar reguliere klas
  • NT2 didactiek
  • Interactie en feedback
  • Klank- en woordenschatonderwijs
  • Meertaligheid
  • Traumasensitief onderwijs
  • Hoe start je met een tweedejaars nieuwkomer in je klas?

Wanneer iemand toch nog een specifieke vraag heeft over een leerling, of toch nog meer wil weten over lesgeven aan NT2 leerlingen, kan er altijd een vervolgafspraak gemaakt worden met iemand van het Adviesteam NT2.
Aangezien de vraag vanuit de reguliere school zo groot was, is er vanuit een ander bestuur versterking gekomen. Hierdoor lukte het om een netwerk bij het andere schoolbestuur op te bouwen. Ook is er een leerkracht bijgekomen met NT2 expertise op kleutergebied. Zij kon met name vragen gericht op kleuters beantwoorden.

Na afloop van de subsidie

Helaas stopt de subsidie eind december, aldus het Adviesteam NT2. Fijn is wel, dat het belang van het Adviesteam NT2 is bij de twee grootste besturen zichtbaar geworden.  Daarom is door de twee grootste besturen besloten dat het adviesteam door moet gaan na afloop van de subsidie. Deze twee besturen zullen hier beiden een financiële bijdrage aan leveren. Het nadeel hiervan is dat het adviesteam dan alleen nog beschikbaar is voor scholen van deze twee schoolbesturen. Het aantal FTE dat voor het Adviesteam NT2 dan nog beschikbaar is, ligt waarschijnlijk tussen de 0,4 en 0,6 FTE.

NT2-aanspreekpunt

Inmiddels is er een NT2 aanspreekpunt op alle scholen van deze twee besturen gevonden. Dit is iemand die affiniteit heeft met het NT2 onderwijs en daar op de eigen school meer mee wil doen. Alle aanspreekpunten gaan samen een lerend netwerk NT2 vormen. Zo kan het Adviesteam NT2 iedereen snel bereiken en informatie delen wanneer dit nodig is. Deze NT2 aanspreekpunten geven de informatie door in hun school en kunnen vragen beantwoorden.

Het Adviesteam NT2 is trots op een handleiding die zij aan het schrijven zijn voor de reguliere scholen. De handleiding is gemaakt op basis van de inhoud van de bijeenkomsten. Zo komt er een mooi naslagwerk voor elke school van de twee deelnemende besturen uit de Duin- en Bollenstreek.

Willen jullie ook ‘in de schijnwerper’?

LOWAN wil graag mooie voorbeelden delen, met het doel om van elkaar te leren. In deze ‘serie’ zijn we op zoek naar scholen die expertise delen. Doen jullie dit en willen jullie dit delen? Mail of bel naar de LOWAN helpdesk.

Deel deze pagina