Nieuws
Alle nieuws uit het primair onderwijs
Het Sinterklaasfeest en burgerschapsonderwijs
Nieuwkomers komen in het Nederlandse onderwijs vaak voor het eerst in aanraking met een man met een lange witte baard en een rood puntig hoofddeksel, rijdend op een witte schimmel. Er huppelen opvallend anders geklede mensen om hem heen, die zich gedragen op een manier waarvan je leert dat het niet altijd gepast is. Op school hangt vanaf de aankomst van Sinterklaas een andere sfeer en de omgeving wordt feestelijk ingericht. Welkom in Nederland! Maar wie is die man? De nieuwkomer die kent hem nog niet…
Nederlandse cultuur
De nieuwkomersleerlingen in het Nederlandse basisonderwijs worden voor het eerst geconfronteerd met de traditie ‘het Sinterklaasfeest’, dat niet meer weg te denken is uit de Nederlandse cultuur. Een thema dat past binnen het burgerschapsonderwijs en raakvlakken heeft met 4 bouwstenen.
Het Sinterklaasfeest is een typisch Nederlands feest. De cultuur waaruit de nieuwkomer komt, kent ook zijn eigen feesten en is een onderdeel van de identiteit van de nieuwkomer. Heb je het over identiteit, dan gaat het daarmee direct over één van de bouwstenen van burgerschapsonderwijs (SLO). Maar ook over diversiteit, want de Sinterklaasperiode is bij uitstek een gelegenheid om het te hebben over feesten uit andere culturen. Je kan juist in deze periode bespreken wat daarin de verschillen en overeenkomsten zijn. Daarnaast komt solidariteit aan bod. Neem alleen al het eerlijk verdelen van pepernoten. Of het respecteren dat de ander wellicht niet een goudgeel kruis op de mijter van Sinterklaas mag tekenen, vanwege een religieuze reden. Via de media komt veel informatie over het Sinterklaasfeest binnen en wordt de spanning of het allemaal goedkomt met de pakjesboot opgebouwd, de bouwsteen digitaal samenleven. En vergeet niet: ondertussen komt ook het sociaal emotioneel leren om de hoek kijken. Door de veranderende sfeer in de groep leert iedere leerling ook over de eigen emoties en die van anderen.
Sinterklaasfeest en burgerschapsonderwijs
Met al die verschillende feesten worden er dus verschillende leerdoelen uit de verschillende domeinen bijna vanzelf aangeboden. Toch moedigen we jullie aan om de leerdoelen met betrekking tot dit feest expliciet met elkaar te bespreken: hoe leggen jullie de link tussen het Sinterklaasfeest en burgerschapsonderwijs? Het Sinterklaasfeest is een feest waarin we veel van en aan elkaar kunnen leren. Laten we daar in het nieuwkomersonderwijs extra bewust van zijn.
Inclusieve Sinterklaas boeken?
Met inclusieve Sinterklaasboeken willen auteurs, illustrators, uitgevers en boekhandelaars de diversiteit en verscheidenheid van de samenleving weerspiegelen, zodat alle kinderen zich kunnen identificeren met de personages en zich meer betrokken voelen bij het verhaal.
Inclusieve Sinterklaasboeken
Meer weten?
Wil je meer weten over burgerschapsonderwijs? Ga dan naar het vakgebied burgerschapsonderwijs.
Naar pagina burgerschapsonderwijs