main-logo
Nieuws
Boeken

Nieuws

Alle nieuws uit het primair onderwijs

Gi-ga-groen wat ga jij doen?

Lekker met je leerlingen het bos in, kastanjes zoeken of plantjes in de tuin zetten. Maar je samen ook realiseren hoe kwetsbaar natuur is en kijken wat je kunt doen om haar te beschermen. De natuur is vaak een bron van inspiratie voor kinderboeken.

Dieren hebben niet alleen een hoge aaibaarheidsfactor -daarom zijn ze ook zo fijn als knuffel- ze zijn ook erg geschikt om emoties te laten zien die voor de leerlingen herkenbaar zijn.

Het thema van de Kinderboekenweek 2022 is Gi-ga-groen. Een perfecte tijd om extra bezig te zijn met boeken én met alles wat de natuur te bieden heeft.

Opening: Dieren tekenen op het plein

Op de site van de ‘Prentenboeken in alle talen‘ zijn prentenboeken in 30 talen vertaald! Deze vertalingen zijn gratis te beluisteren via deze site. Er zijn ook boeken die over dieren gaan en prachtig in dit thema passen, bijvoorbeeld het boek ‘ik voel een voet‘.

En hoe zet je dit in op school? De leerlingen kunnen thuis met ouders naar het verhaal luisteren. Op school kan je gezamenlijk starten met dieren op het schoolplein te tekenen en dan daarna de namen in diverse talen erbij te schrijven. Ook de dierengeluiden nadoen in alle talen zorgt vaak voor veel plezier in de klas.
Lesideeën bij ik voel een voet (prentenboeken in alle talen)
Lesideeën bij ik voel een voet (Lemniscaat)

Ouders laten voorlezen in eigen taal

Op de nieuwkomersschool in Hoogeveen nodigen ze ouders uit om voor te lezen. Deze ouders lezen dan voor in eigen taal.  ‘Altijd een succes’, geeft de IB’er aan. Mooie tip vanuit Hoogeveen!

Hoe pak je dit aan?
1. Een idee is om een bepaald boek (bijv. de Gruffalo) in verschillende talen op school te hebben.
2. Een idee is dat ouders voorlezen vanuit ‘Storyweaver‘. Storyweaver is een online omgeving die vol staat met boeken in heel veel talen.
3. Een idee is dat ouders zelf een verhaal vertellen, of vanuit een boek (dat ze thuis hebben of in de bieb staat) of uit hun hoofd.
Etc…

Anderen bekeken ook

Boeken

Boeken in vele talen op school

Meertaligheid

Hoe maak je gebruik van de thuistalen?

Deel deze pagina