main-logo
Nieuws
Ondersteuning

Nieuws

Alle nieuwsitems voor primair onderwijs

Aanvankelijk lezen met nieuwkomers: info en studiedag

Nieuwkomers die in groep drie komen en moeten leren lezen in het Nederlands of oudere nieuwkomers die nog niet kunnen lezen in het Nederlands, stellen de leerkrachten voor vragen. Vele mails stroomden dan ook bij ons binnen met de vraag ‘wat is de juiste methode voor de nieuwkomers?’. Het liefste zouden we natuurlijk een specifieke methode willen voor deze doelgroep. Deze is er niet, dus dan is de vraag welke huidige methoden voor aanvankelijk lezen zijn er, en hoe passen we die aan voor deze doelgroep? Hieronder meer informatie, tevens is er 19 november een studiedag over exact dit onderwerp.

Ondersteuning bij 3 methodes: VLL Kim-versie, Lijn 3 en Actief Leren Lezen
Als LOWAN-PO hebben we Josée Coenen en Marloes Alblas gevraagd om een drietal thema’s (kernen) uit drie aanvankelijk leesmethodes te analyseren op moeilijkheden voor anderstalige leerlingen. De drie leesmethodes zijn Veilig leren lezen van Zwijsen, Lijn 3 van Malmberg en Actief leren lezen van KluitmanEducatief. Zij hebben dit deskundig en snel opgepakt. Ook bedanken we de uitgevers van de drie methodes voor het beschikbaar stellen van het beeldmateriaal voor deze analyses. We hopen dat dit jullie ondersteunt bij het gebruik van de methoden, en natuurlijk dat de leerlingen straks goed en vlot kunnen lezen in de Nederlandse taal.

Handleidingen

Handleiding ondersteuning bij VLL Kim-versie
Handleiding ondersteuning bij Actief Leren Lezen
Handleiding ondersteuning bij Lijn 3

Aan welke doelen werken de leerlingen?
In de leerlijn technisch lezen staan de doelen waar de leerlingen van 6-12 jaar aan werken. Het kan helpen om inzichtelijk te maken welke doelen de leerling al beheerst en wat een doel kan zijn voor de komende periode.
Ga naar: leerlijn technisch lezen

Kom 19 november naar de studiedag
Nieuwkomers en zogenoemde onderinstromers leren op een andere manier lezen in het Nederlands dan hun Nederlandstalige leeftijdsgenoten. Toch zijn leerkrachten vaak aangewezen op de reguliere methoden voor technisch lezen. Op deze studiedag leer je wat specifiek nodig is om anderstaligen het lezen in het Nederlands te leren. De kosten bedragen 225 euro inclusief lunch. Aanmelden kan tot en met 10 november.

Meer info en aanmelden

Leerlijnen PO

Technisch lezen

Deel deze pagina