main-logo
Nieuws
Uit de praktijk

Nieuws

Eerste ervaringen met Wereld vol Woorden

Meer dan 100 nieuwkomersscholen zijn dit schooljaar gestart met Wereld vol Woorden. In oktober was er een Wereld vol Woorden bijeenkomst in Amstelveen waar gebruikers samen kwamen. Een mooi moment om de eerste indrukken, uitdagingen en ervaringen op te halen. Tevens een indruk vanuit de Emmausschool (Rotterdam), Amsteltaal (Amstelveen) en AZS de Wissel (Luttelgeest).

Huh? Wereld vol Woorden?

Wereld vol Woorden is een mondelinge taalmethode voor nieuwkomers. De basis zijn de woordplaten van LOGO3000. Vervolgens maak je als school een keuze voor cursorisch (update Mondeling Nederland Nieuw) of thematisch. Wereld vol Woorden bevat lesmateriaal voor 1 jaar en is specifiek geschreven voor nieuwkomers. Deze methode is geschreven samen met leerkrachten die werken met nieuwkomers.

Wereld vol Woorden: Cursorisch

Op de Emmausschool in Rotterdam zijn ze meteen dit schooljaar gestart. Arie, een van de leerkrachten, werkte hiervoor met Mondeling Nederlands Nieuw. Een groot verschil is dat de thema’s nu twee weken duren. Een van de thema’s in blok A (beginners) is ‘Voel je thuis’. Hiernaast een huis dat samen met de leerlingen is gemaakt. Tevens wordt er een link gemaakt met de LOGO3000 plaat.

Wereld vol Woorden: Thematisch

Op de Wissel in Luttelgeest zijn ze gestart met ‘van steen tot stad’. Thematische aanpak, dus wel 3-4 weken met 1 thema aan de slag. Differentiëren op niveau doen ze binnen de klas. De methode geeft hier gevarieerde en uitdagende opdrachten voor.

Hanna, vanuit Amsteltaal: ‘Mijn school is vorig schooljaar als pilotschool gestart met Wereld vol Woorden. Wij zagen toen al hoeveel enthousiasme, betrokkenheid en taalontwikkeling het eerste thema opriep. Het is geweldig om te horen dat leerkrachten van andere scholen dat ook zo ervaren! Leerkrachten vertelden hoe er in de klas veel meer gepraat wordt, ook door leerlingen die pas kort in Nederland zijn. Leerlingen en leerkrachten genieten ervan om met de hele groep aan hetzelfde thema te werken. De onderwerpen spreken aan, de activiteiten zijn afwisselend en er is ruimte voor differentiatie op niveau. Een van de leerkrachten vertelde dat haar leerlingen woordenschat nu de leukste les van de dag noemen!

One size fits all? Nee, natuurlijk niet!

16 oktober was er in Noord-Holland een Wereld vol Woorden cursus. Deze middag werd druk bezocht. Leerkrachten kunnen op hun eigen manier met Wereld vol Woorden aan de slag. Het is een verzameling lesideeën, die je naar eigen inzicht inzet in je groep. Dat is meteen ook een uitdaging: de thema’s staan bomvol lesideeën, soms meer dan je in je rooster kwijt kunt. En niet alle activiteiten zijn voor alle groepen passend: wat in de ene groep prima lukt, is voor een andere groep te veel, te lastig, of juist te makkelijk. En voor echte beginners zijn misschien nog niet alle doelwoorden haalbaar. De uitdaging voor leerkrachten is om flexibel met het materiaal om te gaan. Zij kennen hun leerlingen het best en weten wat ze nodig hebben. En dat betekent soms aanpassen, uitbreiden of juist schrappen. Dat is even wennen, maar levert uiteindelijk het meest passend onderwijs op.

One size fits all bestaat niet, en al helemaal niet in het nieuwkomersonderwijs. Maar Wereld vol Woorden biedt een stevige basis om op een gedegen en vrolijke manier met woordenschat aan de slag te gaan. Heb je nog niet veel ervaring? Dan blijf je het eerste jaar dicht bij de lesideeën in de methode. Een ervaren nieuwkomersleerkracht vertelde tijdens de studiemiddag juist hoe de thema’s haar prikkelen om nieuwe dingen uit te proberen en haar kennis en ervaring weer volop in te zetten. En dat is wat we willen, want het is uiteindelijk de leerkracht die het doet!

Bekijk lesmateriaal

Wereld vol Woorden - cursorisch

Wereld vol Woorden - thematisch

Deel deze pagina