main-logo
Nieuws
LOWAN webinar series

Nieuws

Alle nieuwsitems voor primair onderwijs

Inhoud LOWAN webinars in vogelvlucht

Van september tot en met november organiseerden we meerdere webinars. Hieronder de hoogtepunten van de diverse webinars. We zijn al druk bezig met de organisatie van een vervolgseries. Deze series zullen meer focussen op cultuur, achtergrond en burgerschap. Maar nu eerst blikken we nog even terug. (Deelnemers hebben een mail ontvangen met een link naar een pagina (incl. wachtwoord) via die pagina zijn alle webinars terug te kijken)

Trauma- en kindkenmerken
Trudy Mooren zet uiteen welke gedragskenmerken leerlingen kunnen vertonen als ze last hebben van PTSS. Tevens deelt Trudy bevindingen van het onderzoek waar ze nu mee bezig is. Trudy maakt ook kenbaar dat er nog kinderen kunnen meedoen aan het onderzoek. Als leerkracht kan je deze kinderen aanmelden.
Presentatie van deze sessie
Antwoorden n.a.v. vragen uit chat
Meer informatie over CRIES-13
Informatie over KIEM onderzoek

Lezen met begrip
Hanna Kuijs gaf ons een kijkje in haar klas. Zij liet zien hoe zij ‘Lezen met begrip’ aanpakt in haar groep. De leerlingen waarmee ze werkt zijn ong. 20 weken in Nederland en zijn 9 jaar en ouder.  Ze behandelde een nieuwsbegrip tekst. Het NT2-aspect van deze activiteiten zit in de uitgebreide steun op het gebied van taal en context waarmee de tekst voor leerlingen toegankelijk wordt. Hanna haalde veel van de inspiratie uit het boek Scaffolding Language, Scaffolding Learning.
Presentatie Hanna
Antwoorden n.a.v. vragen tijdens de webinar
Meer over het boek Scaffolding Language, Scaffolding Learning

Wereld vol Woorden
Maaike Dalhuisen (CED-groep en tevens nieuwkomersleerkracht op de taalschool in Hilversum) en Hanna Kuijs (Rezulto en tevens nieuwkomersleerkracht bij Amsteltaal in Amstelveen) namen de deelnemers mee in de opzet van Wereld vol Woorden. Wereld vol Woorden heeft twee opzetten: cursorische en thematische. Tijdens de presentatie werden de overeenkomsten en verschillen duidelijk uiteengezet.
Presentatie Wereld vol Woorden
Meer over de cursorische aanpak
Meer over de thematisch aanpak

Ouderbetrokkenheid
Kaveh Bouteh nam ons mee in het onderwerp ouderbetrokkenheid. Kaveh deelde een aantal pijlers en zijn kennis met ons die belangrijk zijn m.b.t. dit onderwerp. Hij noemde bijvoorbeeld de bouwstenen van cultureel sensitieve communicatie (zie slide 3 van de presentatie) Tijdens de webinar spreek Kaveh Bouteh over een e-learning cursus en een podcast. De linken naar beide staan hieronder.
Presentatie Ouderbetrokkenheid
E-learning van Pharos over werken met mensen met een vluchtelingenachtergrond
Link naar podcast waar Kaveh Bouteh te gast was

Bekostiging voor nieuwkomers
Tijdens de webinar over bekostiging deelde Kirsten van der Beek (OCW) en Juvira Kelly (DUO) hun kennis. Kirsten zette het beleid uiteen en Juvira gaf aan wat er gebeurd nadat de aanvraag bij DUO is ingediend.
Presentatie OCW
Presentatie van DUO
Antwoorden op vragen n.a.v. het webinar
Meer informatie over bekostiging

NT2 en het jonge kind
Saskia Versloot deelde haar kennis tijdens deze webinar. De webinar stond vol van informatie. Daarnaast werd er ook van de deelnemers gevraagd om mee te doen in een TPR oefening.
Presentatie NT2 en het jonge kind
Poster meertaligheid
Link naar woordenlijst 1001-woorden
Link naar meertalige boeken

Rekenen met nieuwkomers
Op 24 november deelden Dianne Roerdink (Het ABC) en Sylvia Bos (leerkracht nieuwkomersonderwijs, Kuna Muno) hun kennis in de webinar ‘rekenen met nieuwkomers’.
Presentatie ‘Rekenen met nieuwkomers’
Rekenbegrippen in thuistaal
Meer over de rekenkisten
Meer over rekenen met nieuwkomers

Anderen bekeken ook:

let op: beveiligd met wachtwoord

Terugkijkpagina webinars

Vraag aan tot 15 jan. '21

Subsidie schoolkracht

Deel deze pagina