main-logo
Nieuws
Eerste LOWAN webinars zijn geweest!

Nieuws

Alle nieuwsitems voor primair onderwijs

De eerste webinars waren een succes

We zijn gestart met onze LOWAN webinarseries. Na de eerste webinar van Trudy Mooren en Hanna Kuijs. Was op 3 november de webinar Wereld vol Woorden. Alle deelnemers ontvangen een link waar mee ze deze webinars terug kunnen kijken.

Hoogtepunten uit sessie: Wereld vol Woorden

Maaike Dalhuisen (CED-groep en tevens nieuwkomersleerkracht op de taalschool in Hilversum) en Hanna Kuijs (Rezulto en tevens nieuwkomersleerkracht bij Amsteltaal in Amstelveen) namen de deelnemers mee in de opzet van Wereld vol Woorden. Wereld vol Woorden heeft twee opzetten: cursorische en thematische. Tijdens de presentatie werden de overeenkomsten en verschillen duidelijk uiteengezet.

 

Vragen over webinar Wereld vol Woorden?

Nog vragen over het webinar? Maaike en Hanna vertellen in het filmpje welke vraag je waar kunt stellen.

Meer informatie over de aanpakken:

Wereld vol Woorden - thematisch

Wereld vol Woorden - cursorisch

Hoogtepunten uit sessie: Trauma- of kindkenmerken

Trudy Mooren is klinisch psycholoog bij ARQ/Centrum ’45 en onderzoeker bij de Universiteit van Utrecht. Trudy is gespecialiseerd in ‘kind, gezin en trauma’. Trudy gaf aan dat het van grote negatieve invloed kan zijn als kinderen gedwongen uit hun herkomstland vertrekken. Het kan zijn dat deze leerlingen last krijgen/hebben van post traumatische stress. Eigen veerkracht, sociale steun en een vaste verblijfsplaats kunnen bijdragen aan een veilige basis.  Tijdens de sessie noemde Trudy een screeningsinstrument ‘Cries-13’. Dit een vragenlijst die je bij een leerling kan afnemen als je PTSS vermoed. Bij het interpreteren van de antwoorden kan je contact opnemen met een expert. Op onze site staat deze vragenlijst in meerdere talen.
Cries-13

Vervolgens vertelde Trudy over een onderzoek waar ze nu mee bezig zijn. In dit onderzoek willen ze kennis en expertise vergroten m.b.t. effectieve trauma-gerichte interventies bij kinderen (8-18 jaar) van vluchtelingen. Er kunnen nog kinderen worden aangemeld.
Meer informatie over onderzoek

Daarna deelde Trudy de eerste bevindingen van gesprekken met ouders van leerlingen uit Eritrea. In het onderzoek zijn ze benieuwd naar hoe ouders tegen trauma en psychische problemen aan kijken. Ze zijn benieuwd hoe ouders hun kind ondersteunen. Vervolgens willen ze passend voorlichtingsmateriaal maken.

Hoogtepunten uit sessie: Lezen met begrip

Hanna Kuijs is leerkracht in het nieuwkomersonderwijs. Daarnaast heeft ze vele semantiseerfilmpjes gemaakt bij de methode Wereld vol Woorden, is ze mede auteur van deze methode en geeft ze vele workshops over ‘taaldenkgesprekken met nieuwkomers’. Hanna laat zien hoe ze de begrijpend leesles aanpakt met nieuwkomers.

In haar aanpak maakt ze gebruik van reguliere begrijpend leesstrategieën (zoals bijvoorbeeld gebruikt in Nieuwsbegrip). Deze vult ze aan met de ideeën die Pauline Gibbons noemt in haar boek ‘Scaffolding language, scaffolding learning’.
Meer over het boek

In het filmpje zien we hoe ze de tekst voorbewerkt, wat ze doet tijdens het lezen en na het lezen ter verwerking met de leerlingen. Hanna geeft steeds aan dat het belangrijk is hoge verwachtingen te hebben, maar wel passend. Hanna schetst dit proces visueel. Ze laat een plaatje zien van een basketbalkorf, deze hangt hoog. Als je de basketbalkorf op ooghoogte plaatst dan zit je exact op het goede niveau maar voelt de leerling zich niet uitgedaagd. Vervolgens plaatst ze voor de basketbalkorf een trampoline. De vaardigheid van de leerkracht zit er in welke tools je de leerling geeft zodat hij wel deze tekst aan kan.

Webinars?

Heb je het gemist? Je kan je nog steeds aanmelden voor de LOWAN webinarseries.

22 sept. 15.00-16.00 Trauma- en kindkenmerken Trudy Mooren
22 sept. 16.15-17.15 Lezen met begrip Hanna Kuijs
3 nov. 15.00-17.15 Wereld vol Woorden Maaike Dalhuisen, Hanna Kuijs
11 nov. 15.00-16.00 Ouderbetrokkenheid Kaveh Bouteh
11 nov. 16.15-17.15 Bijzondere bekostiging door: DUO, OCW en LOWAN
24 nov. 15.00-16.00 NT2 en het jonge kind Saskia Versloot
24 nov. 16.15-17.15 Talig rekenen Dianne Roerdink

Je kan je opgeven voor deze serie voor een totaal bedrag van 50 euro.
Je ontvangt een link om de sessie ‘live’ bij te wonen. Een dag later ontvang je ook een link waarmee je nog een week toegang hebt tot de sessie.

Aanmelden webinars

Deel deze pagina

Webinar 'Ouderbetrokkenheid' & 'Bekostiging'

Op 11 november van 15.00-16.00 webinar ouderbetrokkenheid. Van 16.15-17.15 webinar over bekostiging.
Meer info?