Nieuws
Alle nieuwsitems voor primair onderwijs
Een nieuw spel voor woordenschatuitbreiding
Babbel je mee? Je kunt veel plezier hebben met woorden, zéker wanneer je daar samen met anderen mee speelt en babbelt. Ken je nog niet zoveel woorden in het Nederlands? Dan kun je er toch al heel veel lol aan beleven! Hoe beeld je bijvoorbeeld ‘achteraan’ uit? Raden de anderen het wanneer jij ‘een stapelbed’ tekent?…of als je ‘een tijger’ boetseert? …of als je een woord in je eigen taal zegt?
Spel ontwikkeld vanuit de praktijk
Brigitte Waelpoel Vogten begeleidt o.a. nieuwkomers en hun leerkrachten. Vanuit die praktijkervaring werkte zij aan een spel waarmee leerlingen interactief woorden kunnen inoefenen. Toen LOWAN met een leerkrachtenfonds kwam reageerde Brigitte dan ook meteen. Zij presenteerde het idee over haar spel, ontwikkelde het verder, probeerde het uit in nieuwkomersklassen en nu is het klaar.
Een interactief spel met speelborden
Babili-Bab is een interactief educatief gezelschapsspel. Het is een combinatie van spelopdrachten en coöperatieve taalstimuleringsactiviteiten, allemaal gericht op woordenschatuitbreiding. Het bordspel bestaat uit minimaal 2 speelborden, en is uit te breiden naar 5 speelborden. Het bordspel heet Babili-Bab. Babili betekent babbelen in Esperanto, en dat is precies het voornaamste doel van het spel. Het daagt de spelers namelijk uit om samen de interactie, het gesprek, een babbeltje, aan te gaan.
Tijdens het babbelen zijn de spelers (onder andere) bezig op talig niveau (expressie en taalbegrip). Ze spelen interactief en coöperatief, binnen een context (thema) en ze ontvangen taalsteun (de 3 pijlers van een krachtige taalomgeving). De taalsteun geven ze elkaar, door te discussiëren over oplossingen. Ook de moedertaal, onmisbaar bij kennisuitbreiding en bij het leren van een nieuwe taal, biedt tijdens dit spel taalsteun. En niet slechts één moedertaal, nee àlle wereldtalen kunnen voorbij komen in het spel.
Meteen aan de slag
Je kan de handleiding en speelborden gratis uitprinten (tip: op A3 en lamineren). Brigitte, en ook wij, zijn natuurlijk heel erg benieuwd hoe je het spel ervaart. Je mag het ons via LinkedIn @lowanpo laten weten.