main-logo
Nieuws
professionalisering

Nieuws

Start mindful in het nieuwe jaar!

Herken je dit? Je leerlingen zijn druk en zien nog niet hoe ze zelf onrust in de klas veroorzaken. Een vlieg zoemt door het lokaal en alle ogen dwalen af. Buiten klinkt een sirene en je halve klas loopt naar het raam. Die toets voor morgen zorgt vandaag al voor veel onrust bij je leerlingen.

Met mindfulness, aandachtoefeningen, help je jouw leerlingen om zich beter te concentreren. Ze leren om rustig in het hier en nu te zijn. Daarmee versterk je het pedagogisch klimaat in jouw klas. Even met je aandacht naar binnen gaan geeft kinderen (en jou) rustmomenten op de dag. Zoals een leerling aangaf: Juf, mijn hersens worden blij van deze oefening!

Nieuwkomers vinden in de oefeningen een nieuwe methode om hun emoties tot rust te laten komen en hun zelfregulerend vermogen te versterken. Op 6 januari en 3 februari geeft Hélène van Oudheusden (ja, dezelfde Hélène van Oudheusden van de educatieve reizen naar Lesbos) online workshops van anderhalf uur. 

Hélène geeft aan dat je met mindfulness je dagelijkse ervaringen meer kunt relativeren. Je schept als het ware meer afstand naar wat er gedurende een schooldag gebeurt. Daardoor kun je meer betrokken zijn bij jouw school, kinderen en in je privéleven. Wetenschappelijk onderzoek geeft onder andere de volgende effecten van mindfulness:

  1. Betere focus en concentratie
  2. Verhoogd zelfbewustzijn
  3. Minder stress voor leerlingen en leraren

Dus een mooie start voor het nieuwe jaar! Bij aanmelding van de cursus ontvang je tevens haar nieuwe boek ‘Teaching Refugee Children‘.

Deel deze pagina