main-logo
Nieuws
Webinars

Nieuws

Alle nieuwsitems voor primair onderwijs

Terugblik: webinar doorstroom

Twee mooie webinars in februari en maart. Vooral de grote aantallen deelnemers en de vele vragen vielen op.

Greep uit vragen:

“Wat is nodig voor een goede overgang van taalklas naar regulier onderwijs?”
“Ik heb alleen Oekraïense kinderen, die met elkaar hun eigen taal blijven spreken. Ze spreken dus niet veel Nederlands. Wanneer kunnen ze doorstromen?”
“Ik heb op onze reguliere school nu 2 doorstroomleerlingen. Kan ik daarvoor dus extra financiering aanvragen?”
“Wat zijn de mogelijkheden voor kinderen die een jaar in de taalklas zaten. 12 jaar zijn en wat kan op ISK? De ISK’s in de regio geven aan de kinderen van 12 jaar niet aan te kunnen nemen. Hoe gaan anderen hier mee om?”

Webinar gemist? De kern van de webinar: 

Veel leerlingen die vanwege de oorlog in Oekraïne naar Nederland zijn gekomen wonen nu een jaar in Nederland. Veel van deze leerlingen hebben een jaar nieuwkomersonderwijs gehad, en begrijpen/ lezen/ schrijven en praten al aardig wat Nederlands. In april/mei 2022 kwamen grote aantallen leerlingen naar de diverse regio’s. Nu stromen ook grote aantallen leerlingen door.

Hoe faciliteren we een goede doorstroom?

In dit webinar deelt Marieke Postma, onze voorzitter, een voorbeeld vanuit haar eigen regio. Hoe organiseren ze doorstroom in deze regio van Nederland? Een grote uitdaging qua aantallen, expertise op de lokale scholen en krimp op de nieuwkomersschool. Marieke neemt je mee hoe zij, in Sudwest Fryslân, omgaan met bovenstaande dilemma’s. Daarnaast is er natuurlijk veel ruimte voor vragen en delen van expertise.

Waar kan ik bestanden, antwoorden vinden?

Op de pagina ‘doorstroom’ hebben we de vragen vanuit de chat beantwoord, de powerpoint gedeeld. Vanwege de vele vragen rondom ‘kopklas’ hebben we het webinar van november 2022 over de kopklas opnieuw gedeeld.

Terugblik webinar doorstroom

Bekostiging

Doorstroom VO

Deel deze pagina