main-logo
Nieuws
Meertaligheid

Nieuws

21 februari: Internationale Dag van de Moedertaal

Internationale Dag van de Moedertaal valt dit jaar op een zondag, 21 februari. Een dag om stil te staan hoeveel talen er wel niet worden gesproken en de diversiteit die er is. Weet jij wat Cyrillisch schrift is? Weet je dat het Pools geen lidwoorden kent? En weet je waarom het voor Spaanse leerlingen zo moeilijk is om de lange en korte klanken te leren?

Hieronder een paar pagina’s waar jij je eigen kennis kan vergroten:

Wat zijn de cruciale verschillen tussen Nederland en Pools?
Op de pagina van MoedNT2 worden de cruciale verschillen genoemd tussen het Nederlands en het Spaans/ Pools/ Engels/ Turks/ Marokkaans-Arabisch/ Duits/ Russisch/ Sloveens/ Somalisch/ Syrisch-Arabisch/ Tigrinya en Tsjechisch. Per taal is het mooi gecategoriseerd op algemene verschillen, klanken, zinsbouw etc..
Naar Moedint2

In welk schrift kan jouw nieuwkomersleerling schrijven?
Welke schriften zijn er eigenlijk? Wanneer kies je ervoor om een leerling schrijfles te geven? Welke aandachtspunten zijn er bij een intake t.a.v. het schrift? Wanneer kies je voor het verbonden schrift? Waarom leren we leerlingen nog schrijven? Benieuwd? Ga snel naar de pagina ‘schrijven’.
Naar pagina ‘schrijven’

Uitdaging: begroet maandag de leerlingen in hun thuistaal
In de app en op de website ’50languages’ kan je gratis en op een leuke manier zelf een nieuwe taal leren. Ga de uitdaging aan dat je tot 5 kan tellen in de thuistalen van de leerlingen in jouw klas! Of begroet ze maandag in hun eigen thuistaal.
Naar de website 50languages

Meertalig kwartetspel
HCO/Bazalt stelt een mooi kwartetspel beschikbaar!
Naar meertalig kwartetspel

 

 

Anderen bekeken ook

Meertaligheid

Samen spelen

Deel deze pagina