main-logo
Lesmateriaal

Lesmateriaal

Lesmateriaal en vakliteratuur voor nieuwkomers in het primair onderwijs

Startprogramma Nederlandse taal

Dit startprogramma kan gebruikt worden op verschillende manieren en hoeft niet perse uitgevoerd te worden door een bevoegde leerkracht. De beschrijving per thema is eenvoudig en gemakkelijk voor te bereiden. De opzet is speels en gericht op het aanleren van een aantal basiswoorden van de Nederlandse taal. Het is vooral veel DOEN. We zien dat in de praktijk, in sommige nieuwkomersgroepen voor jonge kinderen, dit programma gebruikt wordt in de eerste paar weken als blijkt dat de normale woordenschatmethode nog net even te moeilijk is. Dat kan, maar onthoud dat dit geen volwaardig onderwijsprogramma is. Het is echt een basis startprogramma!

In dit programma zijn 6 thema’s beschreven aan de hand van lestips. Hierin staat precies beschreven welke praatplaat je nodig hebt. Als je deze methode (nog) niet in huis hebt, gebruik dan zolang de door LOGO3000 gratis beschikbaar gestelde praatplaten met 500 belangrijke basiswoorden.
Oorspronkelijk zijn deze platen beschikbaar gesteld voor Oekraïense kinderen, maar ze kunnen ook gebruikt worden voor andere nationaliteiten. Gebruik dan alleen niet de geluidsknoppen!

Lestips

De woorden moeten regelmatig herhaald worden. Met deze consolideringsoefeningen kun je dat op een speelse manier doen:

Bij Thema School wordt verwezen naar woordlabels voor in het lokaal en op de gang. (Word) (Pdf)

Korte handleiding
thumnail

Informatie

  • Jaar van uitgave:2023

Deel deze pagina