main-logo
Primair onderwijs
Themapagina

Leren op afstand

Ook nieuwkomers zitten thuis door de maatregelen van het kabinet voor de aanpak van het coronavirus. LOWAN-PO houdt het nieuws bij en verzamelt belangrijke informatie en goede initiatieven.

Themapagina

Leren op afstand inrichten voor nieuwkomers

Ook nieuwkomers zitten thuis door de maatregelen van het kabinet voor de aanpak van het coronavirus. We horen van veel nieuwkomersscholen dat zij druk bezig zijn met het maken van lespakketjes die, gestructureerd en gespreid, afgehaald worden door leerlingen of anderszins bij de leerlingen terecht komt. Ook zijn er scholen die starten met online lesgeven. Het COA wil graag meewerken, dus schakel hen in bij verspreiding, ondersteuning en hulp van leerlingen.

Voor iedere nieuwkomers-leerling is het belangrijk dat er een plan gemaakt wordt zodat de leerling verder kan. Er is en komt veel voorbij op Facebook en mail, maar laat het geen chaos worden en breng als school structuur aan. Niet iedere leerling heeft de beschikking over een laptop, kijk wat je als school kunt doen bij het uitlenen van devices. Er kan gecommuniceerd worden via Skype, mail en WhatsApp, kom zoals geadviseerd dus zo min mogelijk samen zolang deze maatregel geldt. Regelmatig contact met de leerling is erg belangrijk!

LOWAN start deze themapagina waarin nieuws, plannen, online-lessen, goede initiatieven etc. komen staan. Deze pagina gaat dagelijks up-to-date gehouden worden!

Informatie
02 - 04 - 2020

Geen internetverbinding? Vraag nu aan.

Een internetverbinding is cruciaal nu leerlingen thuis onderwijs krijgen en leraren thuis lesgeven. Zijn er leerlingen bij jou op school die dit niet hebben? Vraag nu aan!

Meer lezen
Informatie
29 - 03 - 2020

Samenwerken rondom kwetsbare leerlingen

Gemeente, COA en GGD moeten samen kijken wat zij kunnen betekenen voor deze groep. Indien er sprake is van een onveilige thuissituaties komt er een maatwerk oplossing.

Meer lezen
Voorbeeld
25 - 03 - 2020

Contract uitlenen devices

De nieuwkomersschool in Haarlem heeft 30+ chromebooks uitgeleend aan leerlingen. Deze chromebooks zijn uitgeleend met een contract. Hieronder een voorbeeld hiervan.

Voorbeeld contract

Financiële ondersteuning

Noodfonds kwetsbare leerlingen

Door het coronavirus zitten alle kinderen en gezinnen noodgedwongen thuis. De structuur van school valt weg en ook veel sociale contacten. Voor kinderen die thuis niet veilig zijn, is de situatie nóg moeilijker. Daarom een speciaal crisisfonds.

Noodfonds kwetsbare kinderen

Lesmateriaal en tips

Aanbod LOGO3000

Nu voor de meeste leerlingen vanwege het Corona virus de scholen dicht zijn biedt LOGO 3000 de komende weken alle scholen gratis digitale toegang tot door ons geselecteerde woorden (ruim 50 woorden per week). Nu rondom ‘Alles groeit en bloeit’.

LOGO3000

Filmpjes bij Wereld vol Woorden

Het team van Amsteltaal, de nieuwkomersschool in Amstelveen, is semantiseer filmpjes gaan maken voor de leerlingen. Zij hebben een eigen YouTube kanaal geopend waarop ze filmpjes rond de lessen van Wereld vol Woorden thematisch delen.

YouTube Amsteltaal

Lesopzet de Roos Amsterdam

Heavenly, leerkracht nieuwkomersonderwijs op de Roos in Amsterdam, deelt haar opzet. Als je de Powerpoint opent dan kan je klikken op de links zodat je geluid krijgt. Dank Heavenly voor het delen!

Download de Powerpoint

Eigen website voor thuisonderwijs

Wereldkidz Mozaïek in Veenendaal is een basisschool met een nieuwkomersklas. Zij delen graag de tip dat je via Google makkelijk een website maakt voor thuisonderwijs. Via ‘Google hangouts’ kan je praten met leerlingen.

Website Wereldkidz Mozaiek

HZS kosteloos beschikbaar

Wilt u Horen, zien en schrijven Digitaal gratis uitproberen? Dat kan! Vraag hier toegang tot de demoversie. U kunt dan 2 maanden lang (vrijblijvend) werken met het programma.

Horen, Zien en Schrijven

Auditieve filmpjes bij Weerwoord

Henrike de Munnik (nieuwkomersleerkracht in Dronten en AB’er voor NT2 leerlingen) heeft semantiseerverhalen bij weerwoord (van Kentalis) ingesproken en op YouTube geplaatst. Wat geweldig dat ze dit deelt!

Naar de filmpjes

Padlet voor leerlingen

Collega’s van Talentenportaal en Almeertaal (NT2 expertise Lelystad/Almere) maken samen padlets.
Lente en bloemen – kleuters
Lente en dieren – kleuters
Veilig Leren Lezen – kern 8
Nieuwsbegrip AA
Nieuwsbegrip A

Juf in de kring zonder leerlingen

Ook zo benieuwd wat andere nieuwkomersscholen doen? AZCschool Beverwaard heeft een Yurls pagina gemaakt. Op deze pagina zie je de juf in een lege kring, hoor je liedjes en zie je een filmpje. Bedankt voor het delen!

Naar de pagina

Leuke oefening met dieren

Frederike Groothoff, ambulant taalondersteuner in Amstelveen, deelt een paar leuke ideeën.

Fantasiedier tekenen
Pauze suggesties voor leerlingen
Auditief Veilig en Vlot

TeamUp thuis

TeamUp heeft activiteiten bedacht die leerlingen (of jij samen met leerlingen) thuis kan doen. Ze hebben voorbeeldfilmpjes gemaakt.

TeamUp Thuis

Beeldbellen met tolken

Op dit moment werken we allemaal thuis om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Toch zijn er gesprekken die door moeten gaan waarbij een tolk nodig is. Hieronder een stappenplan hoe je dit kan doen.

Stappenplan tolk

Digidoener

Veel visuele opdrachten bij digi-doener. Ondanks ‘digi’ is er meestal geen computer nodig. Door de visuele uitleg ook goed voor nieuwkomers! Na het inschrijven voor de nieuwsbrief ontvang je gratis toegang.

Naar digi-doener
Uit de praktijk

Bloggers delen ervaringen

Blog
24 - 03 - 2020

Online teamoverleg

Vanochtend, dinsdag, startten we met een Teams teamoverleg. De een na de ander kwam het scherm binnen met een kop koffie, broodje in de hand, of een luid koffieapparaat….

Meer lezen
Blog
20 - 03 - 2020

De eerste week thuis

De eerste week thuis….. Een week geleden kwam het bericht …. de scholen gaan dicht… Het lag in de lijn der verwachting maar toch kwam het als een “hamertje” binnen. Ja en toen….

Meer lezen
Blog
19 - 03 - 2020

Lesgeven via Skype dag 1

Ik schrik wakker om 7.45. Oh jee… kwart voor acht al. Ik haast me uit bed, doe er een app uit naar het team:’Goedemorgen! Vandaag is de dag! Heel veel plezier en succes allemaal!

Meer lezen

Semantiseer filmpjes

Het team van Amsteltaal, de nieuwkomersschool in Amstelveen, is semantiseer filmpjes gaan maken voor de leerlingen. Zij hebben een eigen YouTube kanaal geopend waarop ze filmpjes rond de lessen van Wereld vol Woorden thematisch delen. Wat een prachtig initiatief.
Geweldig dat ze dit delen! Wie volgt?

Naar het YouTube kanaal van AmstelTaal
Delen

Wil je ook materialen delen? In een blog je ervaringen delen? Of heb je een goed idee?

Deel deze pagina