main-logo
Kwaliteitszorg
Achtergrond leerlingen

Vergroot je eigen kennis

Door meer te weten over de achtergrond van de leerling (religie, cultuur, taal, herkomstland) kunnen we de leerling beter begrijpen.

Verschillen maken de wereld mooier

Achtergrond leerlingen

Door meer te weten over de achtergrond van leerlingen m.b.t. cultuur, religie, taal en herkomstland kunnen we de leerling beter begrijpen. Op deze pagina een basis introductie tot verschillende achtergronden.

Achtergrond herkomst landen: Europees

Wereld van Poolse lln.

Meer over Polen

Er wonen veel Poolse gezinnen in Nederland, echter hebben maar weinig ouders een vaste baan. Dit zorgt voor veel onzekerheid, langere werktijden en lage inkomsten. Dit heeft tot gevolg dat er al vroeg veel zelfstandigheid van de kinderen wordt gevraagd. Veel kinderen hebben eerst een tijd bij familieleden gewoond, totdat ze naar Nederland kwamen.

De wereld van Poolse lln. in NL
Roemeens schoolsysteem

Meer over Roemenië

Na Polen is Roemenië het land waaruit veel migranten naar Nederland komen. Nuffic beschreef het Roemeense onderwijssysteem. Wat opvalt is dat alle 11-jarigen naar ‘gimnazia’ gaan. Dit kan een misverstand worden m.b.t. voorlichting over het Nederlandse onderwijssysteem. Het is daarom goed om iets meer te weten over het onderwijssysteem.

Roemeense schoolsysteem
Rapport Pharos

Meer over Bulgarije

Momenteel komen er veel ‘Nieuw Roma’ in Nederland. Deze komen vaak uit de Bulgaarse regio Sjoemen en spreken Turks. Veel van deze gezinnen leefden in Bulgarije in diepe armoede en waren slachtoffer van sociale uitsluiting. Veel van de kinderen zijn nog niet naar school geweest.

Rapport Pharos: zorgen om knn. uit MOE landen

Achtergrond herkomst landen: Afrikaans

Factsheet Eritrea

Meer over Eritrea

Al eens op huisbezoek geweest bij een van je Eritrese leerlingen? Wellicht werd je getrakteerd op ‘injera‘ of een kop heerlijke koffie. Naast het heerlijke voedsel en de goede koffiebonen is er natuurlijk nog veel meer over dit land te leren. Een welkomstgroet in het Tigrinya ‘እንቋዕብደሐንመጻእካ’ betekent letterlijk ‘fantastisch dat je veilig bent aangekomen. Een taal en land om echt iets meer over te leren!

Factsheet Eritrea

Andere landen

Brochure Pharos

Meer over Somalië

In 1995 en 2007 kwamen veel Somaliërs naar Nederland, nu komen er veel vanwege gezins-hereniging. Somalië is een land waar meisjesbesnijdenis voorkomt. Het is dus heel belangrijk om alert te zijn op bepaalde signalen (bijv. een bepaalde periode vrij). Pharos heeft diverse brochures gemaakt.

Kennisbank over Somalië
Film 'For Sama'

Meer over Syrië

De meeste vluchtelingen die asiel aanvragen in Nederland komen momenteel uit Syrië. Begin 2020 kwam de film ‘For Sama’ uit, deze film is gemaakt door een Syrische moeder die graag voor haar kind wil vast leggen hoe de situatie in Aleppo is. De film geeft een beeld van Syrië in de oorlog.

Serie: Grensland

Meer over Rusland

Een groot aantal nieuwkomersscholen zien momenteel veel nieuwe leerlingen uit Rusland of de grenslanden. Vaak zijn de ouders hoogopgeleid en migreren ze met hun familie naar Nederland. In het programma ‘Grensland’ zitten 8 afleveringen over Rusland en zijn grenslanden.

Grensland

Nog meer

Meer over: Turkije (bron: Vluchtelingenwerk)
Meer over: Iran (bron: Vluchtelingenwerk)
Meer over: Irak (bron: Vluchtelingenwerk)
Meer over: Afghanistan (bron: Vluchtelingenwerk)

Onderzoeken

Eritrese statushouders in Nederland (SCP, 2018)
Gevlucht met weinig bagage (SCP, 2017)

Anderen bekeken ook

Leerlingenzorg

Oudergesprekken

Deel deze pagina