main-logo
Blogs
Blog

De opstartdagen van online onderwijs

In deze blogs lees je mee met belevenissen en hersenspinsels van de auteurs.

Marieke Postma
19 - 03 - 2020

School dicht

Zondag
We voelen allemaal een uitspraak rondom ‘scholen sluiten’ aankomen. Dus vanaf 12.00 uur besloot ik e-mail adressen van ouders te verzamelen. Wij communiceren binnen onze nieuwkomersschool altijd met papieren brieven omdat de meeste ouders hun mailadres niet gebruiken. Maar dat kan nu niet, ze geven allemaal een e-mailadres op tijdens de intake, dus wie weet.. Rond 14.30 het team gemaild met de informatie dat mochten we dicht gaan dat we dan per mail naar ouders communiceren en aanvullend bellen. Tevens dat we maandag dan gaan nadenken over online mogelijkheden. Om 16.30 kwam het nieuws dat scholen tot 6 april dicht gingen. Tot 6 april! Wow! Tsjee.. Echt! Ok… actie.
Conceptmail met teamleden gemaakt en om 16.38 ontvingen de ouders van de groepen de mail. Helaas kwamen de piepjes van ‘ongeldige’ mailadressen sneller binnen dan dat ik groepsmail kon versturen. Tot 22.00 uur hebben we gezamenlijk alle ouders gebeld.

Maandag
​Om 8.00 uur zitten we in de aula, na een eerste rondje ‘hoe gaat het’, komen we ter zake. De kern van het onderwijs: Wat moeten de leerlingen minimaal de komende 3 weken leren? Vellen worden volgeschreven maar de conclusie is: dagelijks contact is belangrijk, actief spreken, elkaar zien zodat je elkaar begrijpt. Daarnaast technisch en begrijpend lezen. Natuurlijk moet alles passend voor de leerling, maar dat spreekt voor zich zelf. Iedereen gaat in gebouwen uiteen en om 10.00 uur zijn er de eerste concrete ideeën. Dagelijks contact blijft staan, daarnaast toch ook werkboekjes en de online omgeving. Tevens bepalen we dat er minimaal 7 nieuwe woorden per dag aangeboden moeten worden. Iedereen gaat hiermee aan de slag. Ik ga naar mijn kantoor. Tsja.. en nu. In de bijeenkomst had ik aangegeven dat ze zich niet druk hoefden te maken over de infrastructuur. Ik zorg voor een infrastructuur, teamleden voor de inhoud. Maar ja… welke infrastructuur…. samen met een teamlid die heel handig is met ICT stoeien met ‘Google classroom’ , ‘Microsoft Teams’, ‘Line’ en met ‘Zoom’. Alles is erg talig en niet makkelijk in gebruik. We testen Skype, dit werkt. Collega’s stemmen er mee in. Al na een uur blijkt dat collega’s ondersteuning nodig hebben om een Skype account te installeren. Mmm… dit wordt nog wat. Om 15.00 uur gaat de mail naar ouders eruit. Hierin staat dat we gaan lesgeven via Skype, communicatie via Klasbord, dagelijkse activiteiten via de website en dat werkboeken woensdag kunnen worden opgehaald. Ben erg benieuwd…

Dinsdag
​In de trein naar Haarlem, zit bijna alleen in de coupe, maak ik een overzicht van de groepen. In dit online document staan de namen per groep/ mailadressen (helaas.. nog lang niet allemaal correct)/ Skype naam. Zou er nog draagvlak bij het team zijn voor Skype?
Er wordt vandaag hard gewerkt! Het draagvlak is er zeker nog. We maken onze website (itk.haarlemtaal.nl) gereed voor deze vorm van onderwijs. Er zit er een batterij aan collega’s die leerlingen/ouders/buren door de installatie van Skype heen praten, er worden leerpakketten gemaakt, semantiseer filmpjes voor woordenschat ge-upload via ons eigen YouTube kanaal. Er wordt keihard gewerkt! We krijgen geweldige complimenten van ouders. Gedurende de dag groeit het overzichtsdocument. Een collega komt vertellen dat ‘alle leerlingen op klasbord zitten’ en de Skype gesprekken komen in het kantoor steeds binnen (taa.tuu.taa..). Collega’s ontdekken groepsgesprekken via Skype, en dan weer een leerling die ‘hoi’ komt zeggen via de chatfunctie. Ook collega’s die vanuit thuis werken sturen appjes met ‘nu al met 7 leerlingen over Skype gesproken’. Het leeft.. het bruist… ik ben trots.

Auteur van de blog: Marieke Postma

Deel deze pagina