main-logo
Blogs
Blog

De opstartdagen van online onderwijs

In deze blog kan je meelezen met belevenissen en hersenspinsels van de auteurs.

Marieke Postma
19 - 03 - 2020

De ophaaldag

Twee collega’s komen overstuur op school. Het lukt ze niet. Ze hebben de hele nacht niet geslapen. Lesgeven voor een klas kunnen ze… maar per Skype? Ze worden liefdevol, met gepaste afstand, door andere collega’s opgevangen en iedereen helpt elkaar. Wat een rare tijd is het ook.

Vandaag is de ophaaldag. Er is een schema waarop staat welke leerlingen op welke tijd binnen mogen komen, en door welke deur. Ouders, zusjes/broertjes blijven wachten op het plein. Wat een rare ervaring. Bij het ophalen hoort naast het werkpakket ook een Chromebook voor een aantal leerlingen.

Ik kijk mijn ogen uit vandaag. Wat een organisatie hebben we in 2 dagen neergezet. We hebben gesproken over de visie op onderwijs, over de minimale doelen die we willen behalen in deze 3 weken, we hebben een online infrastructuur opgezet (website / Skype), er is nu een ‘Chromebook uitleencentrum’ waar leerlingen contracten tekenen voor het materiaal dat ze lenen. We maken passend lesmateriaal bij deze doelen en infrastructuur… poeh! Het is alsof we een school hebben opgezet in twee dagen! Ongelooflijk!

Ondertussen loopt er een muis langs mijn bureau. Mm.. dit is niet de eerste.. De school gaat dicht, dus ook maar een bedrijf bellen die hier wat aan kan doen in de komende weken. Een uurtje later staat er een ‘muis-expert’ in mijn kantoor. Hij geeft aan dat de school grondig schoongemaakt moet worden, en dat hij dan de school wel muis-vrij kan maken.

Ik vraag alle collega’s om al het meubilair in hun lokaal iets te verwijderen van de muur. Aan het einde van de middag sluiten we de school af met een gevoel alsof we de school sluiten voor een zomervakantie. Een raar gevoel.. en morgen gaan we beginnen ‘online’. Snel naar huis, allemaal relaxen en dan morgen starten we met ‘lesgeven via Skype’.

Auteur van de blog: Marieke Postma

Deel deze pagina