main-logo
Blogs
Blog

Het opstarten van onderwijs bij een noodopvang locatie

In deze blog kan je meelezen met belevenissen en hersenspinsels van de auteurs.

Marieke Postma
24 - 10 - 2021

Sterke fluctuatie in leerlingenaantallen

Het is herfstvakantie. Maar in mijn hoofd voelt het nog geen vakantie.

De eerste maandag van de vakantie mail ik in de ochtend met de COA medewerkers van de noodlocatie. Ik vraag of ze mij een leerlingenlijst kunnen mailen. Na een paar minuten heb ik een mailtje. Op de lijst die ik binnenkrijg staan 17 leerlingen. Veel COA personeel is nog maar een paar dagen werkzaam bij COA, ik reageer op het mailtje dat ze mij de verkeerde lijst heeft gestuurd. Na op en neer mailen en bellen blijkt dat ze me wel degelijk de correcte lijst stuurde.

Er woonden eerst 34 leerlingen, veel zijn vertrokken. Maar.. geeft de COA medewerker aan, ik mail je vanmiddag wel weer. Tsjee.. hebben we wel goed gedaan aan alle acties?  Extra schoolgebouw, personeel, meubilair…. Het zweet breekt me uit. 17 leerlingen betekent een hele andere begroting en andere acties.

’s Middags ontvang ik weer een lijst, 43 leerlingen. Oké… natuurlijk het fluctueert. Had ik kunnen weten. Weer een les. Ik doe een paar dagen de computer uit. Even pauze.

Donderdag:
– Kijken bij de verbouwing (extra toiletgroep, extra lokaal op de huidige locatie)
– Overzicht houden bij verhuizing van de kleutermaterialen naar de nieuwe locatie
– Openen van nieuwe locatie om de materialen in de aula te zetten. Tevens zet ik het koffiezetapparaat/ waterkoker en de kopjes die ik heb gekocht alvast klaar. Is er maandag in ieder geval koffie/thee voor alle teamleden.

Vrijdag:
– Contact met vervoersbedrijf en we stemmen tijden af voor het leerlingenvervoer
– Teamlid past de schoolgids aan, ik print er 40.
– Naar de noodopvang in Heeg voor intakes, ik neem Jamal mee. Jamal is zelf 4 jaar geleden in Nederland gekomen als vluchteling. Jamal spreekt goed Nederlands en vloeiend Arabisch. De bewoners in de noodopvang komen bijna allemaal uit Syrië, heel fijn dat Jamal dus mee kan.

Maandag gaan we starten met 6 nieuwe teamleden op 2 locaties. Woensdag komen de leerlingen. Op dit moment hebben we nog lang niet genoeg meubilair voor het vullen van de 3 nieuwe klassen. De uitdaging van het meubilair naast het maken van een rooster, lesprogramma, inhoud en materialen… hopelijk heeft iedereen een heerlijke herfstvakantie gehad en is vol energie…

Auteur van de blog: Marieke Postma

Deel deze pagina