Het opstarten van onderwijs bij een noodopvanglocatie
In deze blog kan je meelezen met belevenissen en hersenspinsels van de auteurs.
Marieke Postma
09 - 10 - 2021Er komt een noodopvang
Zouden jullie het onderwijs kunnen organiseren voor de vluchtelingen die in de noodopvang in Heeg zitten? Noodopvanglocatie in Heeg? Het is een medewerker van het COA die mij belt. Dit is nieuw voor mij, een noodopvang voor vluchtelingen 10 km. van onze school in Sneek. Poe… we hebben al weinig personeel, weinig ruimte en zijn druk in ontwikkeling. Ik geef aan dat ik hier over moet nadenken.
De noodopvang in Heeg zal tot 1 mei open zijn. Vermoedelijk 35 leerlingen van 4-12 jaar, dat zijn 2-3 groepen. Het extra personeel zouden we dus voor ongeveer 6 maanden moeten aantrekken, ze kunnen dus niet tot de zomervakantie in dienst blijven. Een lastige uitdaging in deze tijd… Daarnaast hebben we op onze huidige locatie geen lokalen over.
Een gedachte: Stel dat we het onderwijs bij de noodopvang gaan organiseren, dus in Heeg. Voor de leerlingen die in de noodopvang wonen betekent dat geen reistijd. Contact met ouders is dan ook makkelijk. Het betekent echter ook dat er alleen leerlingen van de noodopvang in de groepen zitten, alleen maar leerlingen die geen Nederlands spreken. Het zou dan om 3 groepen gaan: een kleutergroep, een groep voor 6-9 jarigen en een groep voor 9-12 jarigen. Maar wat als 2 leerlingen 4-5 jaar zijn en de anderen zijn ouder.. dan hebben we een knelpunt. En dan het personeel. Het moet personeel zijn dat vrij zelfstandig kan werken.
Volgende gedachte: Misschien heeft de basisschool in Heeg zin in deze uitdaging? Wellicht zitten ze ruim in het personeel, ruim in de lokalen. Wij kunnen dan expertise delen. Vrijdag is er een gezamenlijk overleg, ik ben benieuwd hoe zij hierin staan.
Ter voorbereiding van het overleg van vrijdag ga ik ook in overleg met het team op mijn school en met het bestuur van de stichting waar wij onder vallen. Het team is meteen enthousiast, ‘natuurlijk pakken we dat op!‘. Het schoolbestuur vindt het heel logisch dat wij als school voor nieuwkomers ook deze leerlingen onderwijs gaan geven. Draagvlak bij het team en bestuur is er dus zeker.
Vrijdag 8 oktober zitten we als onderwijspartners (PO en VO) met de gemeente om tafel. Bij het organiseren van onderwijs voor de noodopvang hebben we naast de schoolbesturen en het COA, de gemeente nodig. Het COA gaat namelijk een contract aan met de gemeente, de gemeente ontvangt het geld, de gemeente vindt de geschikte partners voor de uitvoer.
Tijdens dit overleg geeft de directie van de scholen in Heeg aan dat ze ook geen ruimte hebben, daarnaast beschikken ze niet over de expertise. We besluiten dat wij, als nieuwkomersschool, de partij zijn die het basisonderwijs gaat organiseren. Na het overleg gaan meteen de vacatures eruit, personeel en lokalen dat zijn de eerste problemen waar we een oplossing voor moeten vinden. En komen deze lokalen in Heeg of in Sneek? Ik ga het weekend in met meer vragen dan antwoorden..
In Nederland openen momenteel veel noodopvanglocaties voor vluchtelingen. De noodopvanglocaties zijn vaak een paar maanden tot een jaar open. In deze blog deel ik hoe we het onderwijs organiseren voor de kinderen die in de noodopvang locatie in Heeg zitten. Deze locatie zal 6 maanden open zijn.