main-logo
Agenda
Cursus

Agenda

Woorden in prenten

Cursus
24 - 02 - 2021

Woorden in prenten

Datum: 24 februari (14-17), 7 maart (17.30-20.30)  en 10 april (17.30-20.30)
Locatie: Petrus Canisius, Puth
Organisatie: LOWAN regio LimBra
Sprekers: Josée Coenen en Marije Heiderijk

Kosten per deelnemer: € 175,-, inclusief werkmateriaal, exclusief bijbehorende boeken, bij een deelnameaantal van 15 personen. Aanmelden? Stuur een e-mail met naam, school, telefoonnummer naar Anne- Marie Nieskens (link hieronder).

Het zijn drie bijeenkomsten van drie uur, die gehouden worden op basisschool Petrus Canisius in Puth: Ieder kind houdt van prentenboeken en elke leerkracht wil graag voorlezen uit prentenboeken.

In de eerste bijeenkomst bespreken we allereerst de achtergronden die tot deze uitgave geleid hebben, zoals:

  • het uitgangspunt: 90% van de Nederlandse woorden uit een tekst moet een kind kennen, wil het enigszins begrijpen waar de tekst over gaat;
  • de relatie tussen de illustraties en de tekst van het prentenboek;
  • het vereenvoudigen van de oorspronkelijke tekst aan de hand van taalkundige criteria.

Vervolgens bereiden de leerkrachten zich voor op welke materialen er allemaal nodig zijn voor het geven van de lessen.

Tussen de eerste en de tweede bijeenkomst verzamelen de leerkrachten verder materialen bij hun prentenboek aan de hand van de Lijst Benodigdheden.

In de tweede bijeenkomst bespreken we allereerst de verschillende materialen die een ieder verzameld en gemaakt heeft en wisselen we ervaringen uit. Daarna demonstreren we de opzet van de vijf lessen per prentenboek en maken eventueel nog aanvullend materiaal. Dan geven de leerkrachten de vijf lessen. Bovendien maken ze aan het eind van de lessenserie een opname van een kind dat het verhaal van het prentenboek vertelt.

In de laatste bijeenkomst volgen demonstraties van de verschillende lessen rond de tien prentenboeken en wisselen we een en ander uit. Tot slot evalueren we de woordenschat van een kind aan de hand van de meegebrachte opnames en zullen we zien dat die is toegenomen met 75-80 woorden: het uitgangspunt van Woorden in prenten

Let op: deze laatste bijeenkomst vindt een geruime tijd na de eerste bijeenkomst plaats omdat er lessen moet worden gegeven en materiaal moet worden gemaakt.

 
Mail Anne-Marie Nieskens

Anderen bekeken ook

Mondelinge taal

Woorden in Prenten

Deel deze pagina