Regio Nieuwkomers in Noord: Trauma in de klas
Woensdag 5 oktober 2022 van 15:00 tot 18.00 uur in Assen
In deze workshop “Trauma in het klaslokaal herkennen en handelen” wordt aan de hand van voorbeeldcasussen uitgelegd wat trauma is. Wat zijn de klachten en kenmerken? Verschillende theorieën komen aan bod. Hoe signaleer je trauma in de schoolsituatie? En hoe zit het met comorbiditeit? Verder wordt er achtergrondinformatie gegeven over de ReBTOSS.
Praktisch
Deze workshop is gratis.
Locatie: In Assen. De precieze locatie wordt nog nader bekend gemaakt.
Datum en tijd: 5 oktober 2022 van 15:00 tot 18.00 uur.
Let op!
Vol=vol! Er kunnen zich maximaal 25 personen aanmelden en maximaal 2 personen per school.
Meer informatie over deze workshop
De workshop wordt gegeven door:
Drs. Kim Bartelink (Orthopedagoog-generalist, EMDR Europe practitioner en psychotraumatherapeut). Kim werkt als behandelaar bij GGZ-instelling Molendrift en is MT-lid.
Dr. Marieke Boelhouwer (Psycholoog). Marieke werkt als behandelaar, onderzoeker en projectleider bij GGZ-instelling Molendrift. Zij heeft de ReBTOSS ontwikkeld en is betrokken bij het project ‘Jonge vluchtelingleerlingen in het primair onderwijs; taalverwerving en welbevinden.
Het ReBTOSS instrument geeft inzicht in welke gevolgen trauma kan hebben op het (concrete) gedrag van leerlingen en maakt hiermee minder gewenste gedragingen bespreekbaar. Het instrument is de brug van theorie naar de praktijk. Want in de praktijk blijkt het toch best lastig om theoretische kennis te vertalen naar gedrag in het klaslokaal.
Traumasensitief lesgeven begint bij het herkennen en erkennen van een trauma. ReBTOSS helpt hierbij. Aan de ene kant heeft het instrument een educatief doel: door het invullen van het instrument leert een leerkracht zowel trauma-gerelateerde risicofactoren alsook de beschermende factoren van leerlingen concreet te herkennen en te erkennen. Het herkennen en erkennen van trauma zorgt voor begrip en empathie voor het soms moeilijke gedrag van leerlingen en vormt hiermee het startpunt om traumasensitief les te kunnen geven. Aan de andere kant stelt het instrument de leerkracht in staat om, op een objectieve manier, zowel de risicogedragingen als de beschermende factoren te beoordelen en te monitoren. ReBTOSS maakt gedragingen bespreekbaar met betrokkenen en kan daarnaast behulpzaam zijn bij het vaststellen van een geschikte vorm van schoolse begeleiding. Aan de hand van een ingevulde ReBTOSS kunnen individuele casussen gemakkelijk met elkaar worden besproken: iedereen spreekt dezelfde taal.
Iedereen kan gratis gebruik maken van het instrument.